top of page

Klamydia

Har du hatt ubeskyttet sex? Da er det lurt å ta en klamydiatest.

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge og forårsakes av en bakterie som heter Chlamydia trachomatis. Bakterien overføres mellom personer som har ubeskyttet samleie. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene både hos kvinner og menn. Siden infeksjonen ofte forløper uten symptomer, kan man være smittet uten å være klar over det.

Hva er de vanligste symptomene på klamydia?

Hos de fleste forløper infeksjonen uten symptomer. Blant de som får symptomer, er det svie ved vannlating som er vanligst. Både menn og kvinner kan dessutten ha utflod i tillegg. Menn har ofte kløe i urinrørsåpningen, mens kvinner kan ha uregelmessige blødninger. I tillegg kan tilstanden medføre underlivssmerter og feber. I sjeldne tilfeller kan man også få forbigående leddsmerter. Klamydia er også blant de vanligste årsakene til seksuelt overført betennelse i endetarmen, og denne tilstand blir stadig vanligere ved praktisering av anale samleier.

Hvordan kan jeg teste meg for klamydia?

Det finnes to gode prøvetakingsmetoder som benyttes til påvisning av klamydia hos kvinner. Kvinnen kan selv ta prøve fra slimhinnen i skjeden med en bomullspinne. Prøveutstyr får du på legekontoret og innleverer samme sted. Ved denne metoden er det ikke nødvendig med en gynekologisk undersøkelse.

Hvis du har symptomer fra underlivet, bør det gjøres en underlivsundersøkelse, fordi plagene kan ha andre årsaker. Da vil legen ta klamydiaprøve fra livmorhals og skjede.

Det finnes også et tredje alternativ hos kvinner - en urinunprøve hvor man undersøker den første porsjonen av urinen. Denne metoden er litt mindre pålitelig sammenlignet med de to første.

Hos menn tester man i urinprøve. Det er av avgjørende betydning at bare den aller første porsjonen (10-15 ml) skal samles. Praktisk betyr dette at når bunnen i plastglasset er dekket avsluttes vannlatningen, og resten går i toalettet. Legen vil så sende urinprøven til en undersøkelse.

Per i dag foreligger det ingen hurtigtester til hjemmebruk for påvisning av klamydia på det norske markedet. I 2006 ble en slik test trukket fra markedet fordi den ikke var nøyaktig nok. Det er mulig å bestille klamydiatest via internett og utføre egenprøvetaking ved bruk av urinprøver eller vaginalpensel. Pasienten sender da prøven til lege eller direkte til laboratoriet for analyse. Det er kun noen få steder i landet som har dette tilbudet, så de fleste må derfor oppsøke lege eller ungdomshelsestasjon for å få tatt prøve.

Når skal jeg teste meg?

Prøven bør ikke tas før det har gått minimum 7 dager fra du har hatt ubeskyttet samleie.

Fordi mange ikke har symptomer, anbefales det også at unge kvinner med økt utflod eller blødningsforstyrrelser tester seg. Alle seksuelt aktive personer under 25 år bør testes ved hvert partnerbytte. Hvis din partner har fått påvist klamydia, bør du teste deg.

Hvordan behandles en klamydiainfeksjon?

Det er antibiotika som dreper bakterien, og legen din vil enten forskrive en ukes kur eller en engangsdose. Det tar litt tid før man er sikker på at alle bakteriene er døde, og du må derfor vente en uke etter behandling før du kan ha ubeskyttet samleie. Men bruk av kondom forebygger smitte.

Husk at skylling eller dusjing av skjeden har ingen effekt for å forebygge infeksjon.

Ved manglende eller sen behandling kan det hos både kvinner og menn resultere i sterilitet, det vil si at man ikke vil kunne få barn.

Bør man ta en kontroll etter antibiotikakuren?

Som regel er det ikke nødvendig med kontroll etter behandlingen. Men dersom plagene ikke forsvinner helt, eller dersom du har glemt å ta alle tablettene, eller ved mistanke om ny smitte - anbefales kontrollprøve 4-6 uker etter at kuren startet.

Hvordan kan man beskytte seg mot klamydia?

Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig.

Husk at siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

Husk at alle ved legekontoret har taushetsplikt!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page