top of page

#sjekkdeg

I Norge får ca.300 kvinner diagnosen livmorhalskreft hvert år, Denne kreftformen utvikler seg langsomt ved at normale celler på livmorhalsen gradvis forandrer seg til forstadier til kreft, også kalt celleforandringer. Det er infeksjon med Humant Papillomavirus (HPV) som er årsaken til denne utvikling Hvis disse celleforandringene ikke behandles kan de utvikle seg til kreftceller, som ødelegger normalt vev. Kreftcellene vil så spre seg til de nærliggende lymfeknuter og videre til de indre kjønnsorganer i livmorhulen og skjeden. Hvis sykdommer får lov til å spre seg, er dødeligheten høy.

Oppdages den derimot i tide og behandles, er utsiktene til fullstendig helbredelse gode. Derfor er det utrolig viktig å få foretatt en forebyggende undersøkelse, i form av en celleprøve fra livmorhalsen. Mange gruer seg til å ta celleprøve, og vi har derfor spurt vår gynekolog Dr.Wolfgang Eichstetter om hvordan man kan forberede seg til denne livsviktige undersøkelsen.

#sjekkdeg

Q: Skal man gjøre noe spesielt før celleprøven?

A: Celleprøve trenger ingen spesielle forberedelser, men vi anbefaler å unngå å ta celleprøve når man har menstruasjon. Hvis du kan planlegge, er den siste uken før menstruasjonen det beste tidspunktet for å ta celleprøve. Men det aller viktigste er at du kommer til legen og får tatt en prøve! Hvis du har skjedekatar eller betennelse i livmorhalsen, anbefaler vi at den behandles før man tar prøven. For å sikre best mulig kvalitet på prøven, bør du unngå å bruke vaginalprodukter som gel, krem og vagitorier de siste to dagene før prøvetaking. Hvis du bruker Replens vaginal gel, bør du helst unngå å bruke den de fire siste dagene før prøvetaking.

Q: Hvordan foregår prøven?

A. Celleprøve tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. Først legger du deg i gynekologstolen med beina opp. Legen vil så forsiktig føre inn et instrument som heter spekel i skjeden, dette for å kunne se og få tilgang til livmortappen. Dette gjør vanligvis ikke vondt, men noen kan føle et ubehag. Noen blir skremt av tanke på spekelet, men husk at det er mindre enn mange tror og prøv å slappe av så godt du kan. Deretter vil legen ta en liten børste, sette den på livmormunnen og rotere den frem og tilbake noen ganger for å ta selve prøven. Dette skal heller ikke gjøre vondt. Børsten dyppes så inn i et glass med fikseringsvæske og glasset sendes til et laboratorium for undersøkelse.

Celleprøven sendes til et laboratorium hvor det blir undersøkt.

Q:Hvorfor tror du det er så mange jenter som gruer seg?

A: Dessverre ser vi at så mange som 4 av 10 unge kvinner dropper å ta celleprøven. Det kan være mange årsaker til dette. Noen har kanskje aldri vært hos gynekolog før og gruer seg til selve undersøkelsen, enten fordi de er sjenert eller fordi de er redd at det kommer til å gjøre vondt. Usikkerheten for hva som kommer til å skje kan være skremmende. Det ligger heller ikke i vår kultur å kle av seg foran ukjente mennesker. Andre har kanskje ikke tid eller tror at ”dette skjer ikke meg”. Selv om det kan være vanskelig å finne tid i en travel hverdag, er det viktig å sette av tid til å ta prøven. Ta vare på helsen er å ta vare på seg selv. Det er først når du selv er frisk at du kan ta vare på andre.

Q: Hva er dine beste råd/tips til jenter som gruer seg til sjekken – som aldri har gjort det før?

A: No need to panic! Planlegg timen din slik at du er sikker på at du har god tid. Snakk med legen i forkant av selve undersøkelsen, slik at du er sikker på hva som kommer til å skje. Lag gjerne en liste med spørsmål, slik at du husker alt når du kommer til timen. Ikke vær redd for å spørre, det finnes ingen ”dumme” spørsmål.

Husk at leger ser nakne mennesker flere ganger per dag i flere år og bryr seg absolutt ikke om hvordan du ser ut. Det spiller ingen rolle om du har sokker på eller ikke, men du vil kanskje føle deg mindre naken hvis du beholder sokkene på. Og det spiller ingen rolle om du har hull i sokkene eller ikke. Det er heller ikke interessant for legen om hvordan du ser ut nedentil, om du har barbert deg eller ikke.

Q: Hvor ofte bør man ta cellerprøve?

A: Det anbefales at alle kvinner i alder 25-69 år tar celleprøve hver 3. år. Kvinner som har økt risiko for å utvikle celleforandringer og kreft, for eksempel kvinner som har redusert immunforsvar, bør ta celleprøve 1 gang i året hos gynekolog.

Q: Hvor fort kan celleforandringer skjer? Kan man kjenne det på kroppen?

A: Infeksjon med humant papilloma virus (HPV) er den viktigste årsaken til livmorhalskreft. Svært mange kvinner smittes av HPV i løpet av livet, men ikke alle utvikler celleforandringer som er forstadier til livmorhalskreft. De fleste forstadiene utvikler seg ikke videre, men går tilbake. Det er derfor ikke alle kvinner som får påvist celleforandringer som utvikler kreft, men vi vet ikke hvem det gjelder. Derfor er det svært viktig å undersøke alle. En HPV-infeksjon kan utvikle seg til alvorlige forstadier i løpet av få år, men vanligvis skjer utviklingen over flere år. Det tar også flere år før alvorlige forstadier videreutvikler seg til kreft.

Celleforandringer på livmorhalsen kan ikke ses med det blotte øyet, og kvinnene det gjelder føler seg friske. Tidlig livmorhalskreft er også ofte symptomfri og det er derfor viktig å delta i screeningsprogrammet for å avdekke dette tidlig og komme i gang med eventuell behandling.

Er det lenge siden du har tatt en celleprøve? Da kan det være lurt å bestille time med en gang, så slipper du å tenke noe mer på det!

Dr. Eichstetter er å treffe på A-Medi hver onsdag og fredag.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page