#sjekkdeg
I Norge får ca. 300 kvinner diagnosen livmorhalskreft hvert år. Denne kreftformen utvikler seg langsomt ved celleforandringer på livmorhalsen. Hvis sykdommer får lov til å spre ...

Q: Skal man gjøre noe spesielt før celleprøven?
Hvordan foregår prøven?
I Norge får ca.300 kvinner diagnosen livmorhalskreft hvert år, Denne kreftformen utvikler seg langsomt ved at normale celler på livmorhalsen gradvis forandrer seg til forstadier til kreft, også kalt celleforandringer. Det er infeksjon med Humant Papillomavirus (HPV) som er årsaken til denne utvikling Hvis disse celleforandringene ikke behandles kan de utvikle seg til kreftceller, som ødelegger normalt vev. Kreftcellene vil så spre seg til de nærliggende lymfeknuter og videre til de indre kjønnsorganer i livmorhulen og skjeden. Hvis sykdommer får lov til å spre seg, er dødeligheten høy.
Oppdages den derimot i tide og behandles, er utsiktene til fullstendig helbredelse gode. Derfor er det utrolig viktig å få foretatt en forebyggende undersøkelse, i form av en celleprøve fra livmorhalsen. Mange gruer seg til å ta celleprøve, og vi har derfor spurt vår gynekolog Dr.Wolfgang Eichstetter om hvordan man kan forberede seg til denne livsviktige undersøkelsen.
Hvorfor tror du det er så mange jenter som gruer seg?
Dessverre ser vi at så mange som 4 av 10 unge kvinner dropper å ta celleprøven. Det kan være mange årsaker til dette. Noen har kanskje aldri vært hos gynekolog før og gruer seg til selve undersøkelsen, enten fordi de er sjenert eller fordi de er redd at det kommer til å gjøre vondt. Usikkerheten for hva som kommer til å skje kan være skremmende. Det ligger heller ikke i vår kultur å kle av seg foran ukjente mennesker. Andre har kanskje ikke tid eller tror at ”dette skjer ikke meg”. Selv om det kan være vanskelig å finne tid i en travel hverdag, er det viktig å sette av tid til å ta prøven. Ta vare på helsen er å ta vare på seg selv. Det er først når du selv er frisk at du kan ta vare på andre.
Hva er dine beste råd/tips til jenter som gruer seg til sjekken – som aldri har gjort det før?
