top of page

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en vanlig årsak til smerter og nummenhet i hånd og fingre. Symptomer er smerter, prikkinger og følelsesutfall på innsiden av hånden tilsvarende tommel, pekefinger, langfinger og en del av ringfinger. Lammelse og svinn i tommelens muskler. Symptomene øker ofte på natten eller når armen holdes i ro. Tap av følelse på fingertuppene gjør det vanskelig å håndtere små objekter, og en kan ha problemer med å vri kluter.  Tilstanden er hyppigere hos kvinner og forekommer hos 10 % av befolkningen. Hos de fleste er årsaken ukjent.


Kirurgi kan redusere presset på nervene i håndleddet. Omtrent 9 av 10 personer som gjennomgår kirurgi, er bedre ett år senere.


Kirurgi ved karpaltunnelsyndrom


Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse. Under operasjonen spalter kirurgen ligamentbåndet, slik at nerven får bedre plass og ikke lenger blir liggende i klem. Hele operasjonen tar cirka 20-30 minutter, og du kan normalt reise rett hjem etterpå.


NB! Du kan ikke kjøre bil selv på grunn av lokalbedøvelsen.


Mulige komplikasjoner

Bakterieinfeksjon: Infeksjon i operasjonssåret er uvanlig, men dersom det er økende smerter, hevelse eller feber utover 3-4 dager etter operasjonen, ta kontakt med din fastlege.


Mulige komplikasjoner av inngrepet kan være nerveskade, nummenhet, svakhet i hånden og smerter i arret. Dette er sjeldent.


Komplikasjonene er vanligvis ikke alvorlige og forsvinner etter en stund.


Etter operasjonen

Det er lagt 2 lag med elastisk bandasje over en steril sårbandasje. Det øverste laget med elastisk bandasje er lagt på som kompresjon og skal fjernes etter 2 timer. Det andre laget med elastisk bandasje og sterilt sårbandasje skal ikke fjernes. Se Sårstell.


Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. 


Sting

Etter 2 uker kan stingene fjernes. 


Smerter

Lett sårhet og ubehag i håndflaten kan vare i flere måneder. De fleste har en gradvis bedring etter operasjonen, men dersom plagene har vart lenge før operasjonen og nerven er sterkt påvirket, kommer bedringen senere. 


Medisiner

De fleste har behov for smertestillende tabletter etterpå. Med mindre noe annet er avtalt med legen, kan du bruke:


Paracet 500 mg og Ibux 400 mg, inntil 3 ganger daglig.


Disse smertestillende tabletter kjøper du reseptfritt på apoteket.


Opptrening

Allerede samme kveld etter operasjonen må du bøye og strekke fingrene selv om det er smertefullt. Hjelp til med den andre hånden om det er nødvendig. Klem og åpne hånden kraftig, 5-10 ganger pr time så lenge du er våken.  Dette er viktig for et godt resultat.


Sårstell

Vi anbefaler at du beholder bandasjen frem til du skal fjerne stingene.


Bandasjen skiftes hvis den er gjennomblødd. Blødningsfaren er størst de første 3 dagene. Ved spørsmål, ta kontakt med din fastlege i første omgang.


Ved behov for skifting skal man legge på nye, tørre sterile bandasjer. Vask hendene før skift. Vask eller rens av såret er ikke nødvendig. Sterile bandasjer kan kjøpes på apoteket.


Dusj

Vi anbefaler at du venter et par dager med dusj. Når du skal dusje,må bandasjen dekkes med plast, for eksempel "gladpack" eller plastpose og tapes over bandasjen. Blir bandasjen våt, må den skiftes. Operasjonsområdet skal være tørt.


Sykmelding

Hvis du trenger sykmelding får du den med deg når du reiser. Vi kan gi to til fire uker, eventuell videre sykmelding ordnes av fastlege. 


Gi beskjed dersom du trenger attest for treningssenter.


Bilkjøring

Bilkjøring anbefales ikke før du kan bruke hånden normalt og reaksjonsevnen er intakt.


Faste medikamenter

Gjenoppta ordinær medisinering behandlingsdagen. 


Ved bruk av Marevan eller andre blodfortynnende medikamenter avtales dette spesielt. 


bottom of page