top of page

Inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl betyr at neglen på tåen gror inn i huden ved siden av neglen, og det er som regel stortåen som rammes. Vanlige symptomer på dette er smerter, hevelse og av og til utskillelse av puss fra kanten av tåneglen, som skyldes en betennelse. Noen pasienter opplever milde plager, mens andre kan ha betydelige besvær og mye smerter.


Det ser ut til at mange har et arvelig anlegg for å få inngrodd negl, og forskning har også vist at gutter i puberteten er mest utsatt.


Noen mener at tilstanden skyldes at neglen klippes i bue, og dermed for langt ned til sidene. Kombinert med bruk av for trange sko eller skader mot foten, vil dette kunne resultere i at neglen skjærer seg inn i hud og underhud, og det oppstår en lokal, smertefull hevelse, ofte med infeksjon. Neglen bør derfor klippes i en svakere bue, eller tvers over, uten å skråne kantene.


Hos eldre personer kan hovne bein som følge av økt mengde væske i kroppen, bidra til inngrodd negl.


Behandling av inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl kan som regel behandles konservativt. Har du forsøkt annen behandling uten god effekt, anbefaler vi at du opereres.


Forebyggende behandling

Ved inngrodd negl anbefales det å gjennomføre en del forebyggende tiltak for å hindre infeksjoner og forverring av plagene.


God fothygiene. Vask føttene minst daglig.


Bruk romslig fottøy og luftige sokker som holder bena tørre. Dersom fottøyet er trangt og klemmer over neglen, er det nærmest umulig å få dette til å gå over.


Neglen må ikke klippes for kort ut mot sidene.


Dersom det ikke hjelper å klippe bort det skarpe hjørnet, og neglen stadig vokser inn, selv etter at det døde vevet er fjernet, kan det være aktuelt med regulering etter samme prinsipp som for tannregulering. Det brukes da en metallbøyle eller en plaststrimmel som limes på neglen - og som fører til at neglen sakte brettes ut. Denne behandlingen utføres av en fotterapeut.


Behandling ved pågående infeksjon

Daglig varme fotbad med mild grønnsåpe i vannet, eventuelt laktacydbad, bidrar til å rense området og er ofte tilstrekkelig behandling til at irritasjonen går tilbake.


Dersom fotbad ikke hjelper, og det er tydelig tegn til infeksjon, kan det være aktuelt med en kur med antibiotika tabletter i tillegg. Dette krever kontakt med lege. Det frarådes å bruke antibiotikaholdig salve på tåa.


I noen tilfeller kan en sterkt kortisonsalve bidra til å dempe irritasjonen/betennelsen.


Dannelse av byller fylt med puss skyldes ofte bakterien gule stafylokokker. I slike tilfeller kan det være nødvendig at legen lager et lite snitt og tømmer ut puss.  Dette kan kombineres med pensling med bakteriedrepende løsning langs neglekanten.


Kirurgisk behandling av inngrodd tånegl

Vi anbefaler kirurgisk behandling dersom du  ikke er kommet i mål ved behandling hos fotterapeut og ved bruk av de vanlige tiltakene som fotbad og komfortabel skotøy.  Kirurgisk behandling anbefales dessuten dersom du har uttalt betennelse/infeksjon og mye smerter.


Ved A-Medi tilbyr vi operasjon av inngrodd tånegl hos både spesialist i ortopedisk kirurgi og hos spesialist i generell kirurgi.


Hvordan foregår den kirurgiske behandlingen av inngrodd tånegl?

Operasjonen heter kilereseksjon og innebærer at det betente området fjernes i tillegg til en del av neglen og den tilhørende neglesengen.


Kirurgen vår bruker en spesial metode for behandling av inngrodd tånegl som forebygger tilbakefall av tilstanden. Det er derfor svært sjeldent behov for en reoperasjon og når du er ferdig operert er det lite sannsynlig at du får problemer på samme sted senere. Det finnes mange forskjellige teknikker for hvordan dette opereres og noen metoder har økt fare for at tilstanden kommer tilbake. Vi opplever ofte at pasienter har prøvd kirurgisk behandling 5-6 ganger før uten effekt før de kommer til oss. Enkelte fjerner også hele neglen noe vi absolutt ikke anbefaler.


Først får du lokalbedøvelse i tåen. Kirurgen bruker lokalbedøvelse med adrenalin som gjør at bedøvelsen virker raskere, lengre og gir mindre blødning. Kirurgen gjør så et lite snitt i huden og fjerner den neglekanten som er for bred samt den tilhørende negleroten. I de fleste tilfeller bruker kirurgen et etsende stoff (fenol) til å etterbehandle negleroten for å unngå at neglekanten kan vokse ut igjen.  Du får ingen sting og hele inngrepet tar cirka 30 minutter. Det er vanlig at det siver litt etterpå og det legges derfor på en tykk bandasje. Det er viktig at du har med deg romslige sko ved hjemreise (for eksempel sandaler). Du bør ikke kjøre bil selv etter inngrepet.


Hva kan jeg forvente etter behandlingen?

Operasjonen vil få konsekvenser for din aktivitet resten av dagen og noen dager etterpå.


Mange pasienter opplever en del smerter i noen dager i etterkant av behandlingen.Vi anbefaler en kombinasjon av smertestillende som Ibux og Paracetamol for de som tåler det. Disse får du kjøpt reseptfritt, og det er en fordel om du har kjøpt inn dette på forhånd.


​Sitt mest mulig høyt med benet de første dagene for å hindre smerte og blødning. Har du behov for krykker, får du kjøpt det på legevakten.


Det er normalt at det siver noe sårvæske fra kanten av tåen.Du skifter selv bandasjen på dag 2 etter inngrepet. Hvis bandasjen sitter fast, kan den løsnes ved å bade foten i grønnsåpevann. Vask bort sårvæske daglig, enten når du dusjer eller med klut og grønnsåpe. Såret tørkes skånsomt / lufttørkes før evt. ny bandasje settes på.


Hold såret rent og tørt.


Vask hender før og etter bandasjeskift. Ikke ta med hendene direkte i såret.​


Vær forberedt på at det tar tid før såret gror. Det er normalt at det er ømt i mange dager og du vil være nødt til å bruke luftig og komfortabelt skotøy i et par uker etterpå. Det kan ta flere uker før du kan bruke helt vanlige sko. Unngå badekar og svømmebasseng inntil såret er grodd.


​Når det gjelder idrettsaktivitet så er det smertene som begrenser dette på samme måte som før behandlingen.


Du må ikke gå langt, jogge, gå på ski eller spille fotball før du er helt smertefri og hevelsen er borte.


Er det behov for sykemelding etter behandlingen?

​Om du går på skole kan det hende at du føler behov for å holde deg borte fra skolen dagen etter behandlingen men det er som regel ikke behov for lengre fravær. Du kan imidlertid ikke være med i gymtimer i noen uker, dette gjelder også annen idrettsaktivitet. Vi kan utstede en legeerklæring for deg hvis du trenger dette.


 Det er som regel ikke behov for sykemelding, men dette vil avhengig av ditt yrke. For eksempel kan en som jobber i industrien og bruker vernesko ha behov for inntil 2 ukers sykmelding, mens en som jobber på kontor klarer seg kanskje med noen dager med egenmelding.   Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål!


bottom of page