Hva er finger- og fotvorter?

Vorter er små utvekster i huden som skyldes en virusinfeksjon. Vorteviruset, som tilhører gruppen Humant Papillomavirus, HPV, angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg. Fotvorter vokser gjerne innover og kan være vanskelig å skille fra liktorner. De er ofte multiple, faste og kan være smertefulle - som å tråkke på en "stein i skoen".

Siden vorter forårsakes av HPV, kan man bli smittet. Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv, slik at man overfører vorteviruset fra et sted til et annet. Vorter kan også spres til andre gjennom deling av håndkle, barbersaker, negleklipper. Fotvorter kan du få ved å gå barfot på offentlige steder hvor andre mennesker også går barfotet, som  svømmehaller og garderober. Vorter smitter lettere i fuktig miljø og det er derfor veldig lurt å bruke sko på slike steder. Hvis du har en  fotvorte, bør  du dekke den til når du går barfot på våte gulv for å unngå å smitte andre.

Laserbehandling - Nd:YAG

Laserbehandling av vorter er et effektivt alternativ til tradisjonell behandling og er spesielt egnet for store eller utbredte vorter og vorter som ikke har respondert på tradisjonell behandling.  Intens stråle fra Nd:YAG laser ødelegger  blodårene som leverer næring til vorten, slik at vorten dør. Dessuten brenner laseren bort viruset og simulerer en immunlignende respons. Det er ofte tilstrekkelig med en behandling,  men det kan være nødvendig med opp til 4 behandlinger, avhengig av vortens dybde og plassering. Behov for påfølgende behandlinger evalueres av en lege og utføres med 4 ukers mellomrom. Laser behandlingen er meget presis, slik at det er kun vorten som behandles, mens huden rundt forblir uberørt. Området som blir laserbehandlet vil leges rask og smerte etter behandlingen er nesten ikke eksisterende.

Det finnes andre typer laser som også brukes til vortebehandling. Vi fraråder å bruke CO2 laser da det ofte etterlater arr.

Frysebehandling

Dette er den tradisjonelle behandlingen som har vært brukt i mange år. Antall behandlinger før vortene er forsvunnet vil variere. I gjennomsnitt er det behov for 3-4 behandlinger med 2-4 ukers mellomrom, men hos noen ser vi gode resultater allerede etter 1 behandling.

Først skraper legen den døde harde huden over vorten bort med en skalpell. Deretter fryser vi med Cryosucess - den nyeste  cryo pennen fra United Medical Partners. Cryosucess

sørger for en presis og nesten smertefri behandling. Fotvorter fryser vi to ganger etter hverandre for best resultat.

Egenbehandling

Hvis du ikke ønsker å fjerne vortene med laser eller fryse de bort, kan du forsøke vortemidler som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Slike vortemidler inneholder enten salicylsyre ( for eksempel Verucid) eller maursyre (for eksempel Vortefri). Effekten på hånd- og fingervorter er bedre enn på fotvorter. Vortemiddelet bør påføres hver kveld.  Før du påfører middelet er det viktig å bløtgjøre huden i 5-10 min i varmt grønnsåpebad og deretter fjerne den harde og døde huden. Behandlingen bør fortsette inntil du har oppnådd ønsket resultat, og det kan ofte være i flere måneder. En randomisert forskningsstudie viste at ca. 24% opplevde en bedring etter 13 uker med behandling.

 

Alle behandlinger utføres av en lege.

Ta gjerne kontakt for timebestilling nå!

Please reload

Åpningstider:

Mandag-Fredag: 9-16:30

Lørdags- og kveldsåpent etter avtale

67 430 930

Bankveien 1, 1383 Asker

Samme bygg som DNB

Inngang A

© 2015-2020 A-Medi | Org.nr. 916 269 331

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle