Hva er svette?

Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på og er en viktig funksjon for at kroppen vår skal fungere. Det finnes to typer svettekjertler - såkalte ekkrine og apokrine kjertler. De ekkrine kjertlene finnes nesten alle steder på kroppen og er lokalisert i underhuden. Kjertlene er små og  de utskiller et vanndig sekret. Kjertlene bidrar til temperaturreguleringen, og aktiviteten i kjertlene reguleres via en del av hjernen som heter hypothalamus og det sympatiske nervesystem. Antallet kjertler er konstant gjennom livet.

De apokrine kjertlene er lokalisert dypt i underhuden og overfladisk i huden. De finnes blant annet  i armhulene og  er større og produserer en tykkere væske  enn de ekkrine kjertlene. Bakteriell nedbrytning av dette sekretet gir den typiske svettelukten. Kjertlene utvikles i puberteten, og utskillelsen av væske kan endres i perioder, f.eks. med økt størrelse og aktivitet i kjertlene premenstruelt og avtakende i løpet av menstruasjonen.

Overdreven svette

Økt svetting fra armhulene, så kalt aksillær hyperhidrose, er et ganske vanlig fenomen. Overdreven svette kan gi plager som vond lukt og svetteflekker på klærne og er svært plagsom i sosiale og praktiske sammenhenger.  Mange har hatt denne tilstanden i flere tiår, uten å finne noe som hjelper.

Svettebehandling med Botox

Den mest effektive behandling av uønsket svette er å blokkere nerveimpulsene fra svettekjertlene. Dette gjør man ved å injisere små doser med Botox inn i huden der de mest aktive svettekjertlene befinner seg. Metoden er medisinsk godkjent i Norge og har blitt brukt mot tilstanden i mer enn 20 år.

Hvordan foregår behandlingen?

For at behandlingen skal gi et best mulig resultat, tar vi en svettetest før behandling for å finne de svettekjertlene som produserer mest svette.

Små mengder med Botox injiseres via en sprøyte like under huden og direkte i svettekjertlene. Dette blokkerer nerveimpulsene til svettekjertlene og på den måten hindrer at de utskiller svette. Det foretas mange små stikk i det spesifikke området som behandles, nålen er veldig tinn og kjennes nesten ikke. De som ønsker det får bedøvelse.

Selv behandlingen tar cirka 20 minutter og man kan gjenoppta arbeid og andre gjøremål umiddelbart etterpå.

Hva er bivirkningene?

Botox virker på injeksjonsområdet og ikke andre steder på kroppen.

Det er ingen alvorlige bivirkninger, men blåmerker og lett svie kan forekomme.

Hvor lenge varer effekten?

Effekten av behandlingen inntrer etter 4-10 dager og har en langvarig effekt på opptil 12 måneder, men det vanligste er ca. 7 måneder. Deretter kan man avgjøre om man ønsker å gjenta behandlingen. Hvis man forsetter med flere behandlinger så vil aktiviteten til svettekjertlene begrenses, da de ikke gjenvinner sin fulle aktivitet.

Hvem kan ikke bruke Botox?

Gravide, ammende og de med spesielle nevrologiske sykdommer skal ikke ha Botox.

All undersøkelse og behandling utføres av en spesialisert lege.

Please reload

Åpningstider:

Mandag-Fredag: 9-16:30

Lørdags- og kveldsåpent etter avtale

67 430 930

Bankveien 1, 1383 Asker

Samme bygg som DNB

Inngang A

© 2015-2020 A-Medi | Org.nr. 916 269 331

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle