Sprengte blodkar - Ben

Sprengte blodkar, som på fagspråket kalles teleangiektasier, er utvidede små blodkar ytterst  i huden.

Det er ikke uvanlig at friske personer får slike synlige blodårer, da oftest i ansiktet og på bena, uten at man vet årsaken til at de oppstår. Man tror at det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i noen tilfeller kan bidra til at sprengte blodkar utvikles i huden. Dette forklarer hvorfor kvinner og gravide er spesielt utsatte for å få dette. Også hos personer med tynn og svak hud, da særlig eldre og personer som har brukt sterk kortison salve over lenger tid, vil overfladiske blodkar synes bedre enn hos de som har normal hudtykkelse. Forskjellige klimatiske belastninger , både kraftig soleksponering og at man er mye ute i kaldt vær, kan spille inn. Teleangiektasier går for øvrig også i arv. Sprengte blodkar skyldes ikke nødvendigvis åreknuter, men åreknuter ledsages ofte av sprengte blodkar.


Sprengte blodkar har ingen betydning for blod sirkulasjon og dersom disse er kosmetisk skjemmende, kan sprengte blodkar på bena behandles med enten laser eller sklerosering. Hvilken behandling man velger avhenger av utbredelse og størrelse på karet. Etter en undersøkelse vil legen anbefaller den behandlingen som egner seg best. I enkelte tilfeller er det en kombinasjon av laser og sklerosering som gir best resultat. Hverken laser eller sklerosering forhindrer dannelse av nye synlige blodkar andre steder på bena.

Sprengte blodkar - laser

Nd:YAG laser regnes for å være den aller beste type laser for å fjerne sprengte blodkar.  Under behandlingen rettes laserstrålen mot blodkaret slik at laser lyset omdannes til varme i blodåren og koagulerer blodet. Dette fører til at blodet ikke kan sirkulere i åren og finner andre veier i nye friske årer. De gamle årene blir liggende igjen som en årerest som kroppen tar seg av og absorberer etter hvert. Behandlingen vil føles som varme stikk for hver lysstråle som sendes inn blodkaret. Vi bruker luftkjøling under behandlingen for å redusere ubehaget. Du vil oppleve rødhet og hevelse i behandlingsområdet. I noen tilfeller kan det oppstå en liten blemme på huden. Dette vil gro etter en tid og det er viktig at man ikke fjerner skorpen selv. Det tar opp til 3 måneder før blodårene forsvinner helt, det er fordi det er den tiden kroppen bruker på å absorbere og kvitte seg med de ødelagte årene.  40-70% opplever en betydelig forbedring ved første behandling, men du må regne med 2-3 behandlinger avhengig av hudfarge og tykkelse på blodkar.

Hensyn å ta

Det er en fordel at man barberer området som skal behandles i forkant av behandlingen.

Man må regne med rødhet og hevelse i ca. 14 dager etter behandlingen og i denne tiden bør man unngå å bruke selvbruningskremer i området, badet i svømme bassenget ellet ta badstue eller varmt bad.

Bruk høy solfaktor hvis du skal i solen.

Du kan trene dagen etter behandlingen.

For å styrke hudbarrieren og bedre tilhellingsprosessen,  anbefalles det at man bruker Environ Antioxydant Gel over det behandlede området.

Hvem kan ikke behandles?

Du kan ikke behandles hvis du er solbrunn, har solet deg eller brukt selvbrunningskremer 3-4 uker før behandlingen. Graviditet og blødersykdom er en kontraindikasjon.

Diabetes og og bruk av blodfortynnede er en relativ kontraindikasjon, og legen vil avgjøre hvor vidt du kan behandles eller ikke ved en konsultasjon.

Sklerosering

Skleroseringen går ut på at et stoff som heter Aethoxysklerol injiseres med et meget tynt nål i små mengder i blodkaret. Stoffet er vevsirriterende og forårsaker gradvis innsnevring og lukking av åren. Siden Aethoxysklerol er ett middel som forårsaker lokal irritasjon i blodkaret, vil det oppstå rødhet og lett kløe og blodkaret ser verre ut i starten. Årene som blir behandlet vil i de fleste tilfeller få en brun farge. Det er jernet i blodet som sitter igjen i årene etter at blodstrømmen er stoppet som gir denne fargen. Dette vil forsvinne, men det varierer fra person til person hvor lang tid det tar, vanligvis mellom 6-12 uker. Mengden og typen av sprengte blodkar er avgjørende for antall behandlinger for tilfredsstillende resultat. Ett realistisk mål etter 1-4 behandlinger er en reduksjon av de sprengte blodkarene på 50-80%.

Hensyn å ta

For at det skal være minst mulig blod i blodåren etter utført behandling  anbefaler vi at det brukes trykkstrømpe klasse 1. Jobst trykkstrømpebukse hg 25-30 mg er et alternativ. Trykkstrømper reduserer også åreirritasjonen, pigmentdannelse og bedrer hudens blodgjennomstrømning. Disse skal man ha på i 48 timer, også om natten. Etter dette sal man bruke kompresjonsstrømper i 14 dager til, men kun på dagtid.

Trening anbefales ikke den første uken, men man kan daglig gå turer og utføre lett mosjon.

Er du i sola, må du bruke solfaktor 30 i ca. 3 måneder.

I svært sjeldne tilfeller kan man utvikle allergi for stoffet som benyttes i skleroseringen. Det er derfor viktig at behandlinger utføres  ved et legekontor.

Hvem kan ikke behandles?

Gravide, ammende, pasienter med tidligere blodpropp i bein eller lunger, pasienter som går på blodfortynnede medisiner og blødere  kan ikke behandles.

Please reload

Åpningstider:

Mandag-Fredag: 9-16:30

Lørdags- og kveldsåpent etter avtale

67 430 930

Bankveien 1, 1383 Asker

Samme bygg som DNB

Inngang A

© 2015-2020 A-Medi | Org.nr. 916 269 331

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle