top of page

TENS ved langvarige smerter

TENS (Transkutan Elektrisk Nervestimulering) er en form for smertelindring som har blitt stadig mer populær de siste årene. TENS fungerer ved å sende små elektriske impulser gjennom huden og inn i nervene for å redusere smerte. Denne teknologien kan være spesielt nyttig for personer som lider av kroniske smerter, da den kan redusere behovet for smertestillende medisiner.


En TENS-behandling består av å plassere elektroder på huden i området hvor smerten oppstår. Elektrodene er koblet til en TENS-enhet som leverer små, pulserende elektriske strømmer til nervesystemet. Behandlingen kan vare fra noen få minutter til flere timer avhengig av behovet.


Hos en fysioterapeut vil du først få en grundig undersøkelse for å identifisere smertekilden og vurdere om TENS kan være en effektiv behandlingsmetode for deg. Fysioterapeuten vil også lære deg hvordan du skal bruke TENS-enheten, og hvordan du kan justere innstillingene for å oppnå best mulig smertelindring.


Dersom TENS viser seg å være effektiv for å redusere smerten din, kan fysioterapeuten søke om å få et TENS-apparat fra hjelpemiddelsentralen på dine vegne. Dette kan være en økonomisk fordel for pasienter, da TENS-enheter kan være ganske dyre å kjøpe selv.


Det er verdt å merke seg at TENS ikke fungerer for alle typer smerter. Fysioterapeuten vil kunne gi deg en realistisk forventning til behandlingen basert på din spesifikke smertetilstand.


TENS er en trygg og ikke-invasiv behandlingsmetode for smertelindring. Det kan være en god idé å utforske mulighetene for TENS-behandling hos en fysioterapeut dersom du lider av kroniske smerter.


bottom of page