Hjerteflimmer - er det farlig?

January 30, 2016

 

I dag fortalte TV2 om at legene måtte stoppe hjerte til Jørgen Aukland for å behandle ham for hjerteflimmer.

 

Vet du hva hjerteflimmer er, hvorfor det er farlig og hvilke symptomer du må være obs på? Les mer i bloggen vår.

 

Forekomsten av hjerteflimmer, også kalt forkammerflimmer eller atrieflimmer, har vært økende de siste tiårene. Man regner med at omtrent 50 000 mennesker plages av hjerteflimmer i Norge. Tilstanden kan opptre hos yngre voksne, spesielt har det vært mye fokus på økt forekomst hos personer som driver utholdenhetsidrett. Du har kanskje hørt om «birkenhjerte" eller "harehjerte"? Hjerteflimmer er imidlertid relativt sjelden før 60-årsalderen.  Flere faktorer kan gjøre deg spesielt utsatt for å utvikle hjerteflimmer som for eksempel hjertesykdom, inkludert feil på hjerteklaff, høyt stoffskifte, diabetes, høyt blodtrykk,  fedme og høyt inntak av alkohol. I 20-30%  av tilfeller finner man imidlertid ingen tydelig årsak.

 

Hjerteflimmer viser seg typisk ved gjentatte anfall, men også som enkeltstående episoder, da ofte i forbindelse med akutt sykdom eller operasjon.

 

En del pasienter er uten symptomer, og merker ikke at de har hjerteflimmer. Men de fleste har symptomer, og kan merkehjertebank eller hjerteuro, rask og/eller uregelmesig puls, pustebesvær, mindre toleranse for fysisk belastning, svimmelhet og utmattelse. Noen kan også merke brystsmerter, uro eller angstfølelse.

 

Er hjerteflimmer farlig? Svaret er ja! Hjerteflimmer er en meget rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Dette medfører at forkamrene pumper meget raskt, uregelmessig og med liten kraft. Tilstanden fører til at også hjertets hovedkamre slår uregelmessig, men ikke like fort som forkamrene. En slik uregelmessig aksjon er farlig fordi det kan føre til dannelse av blodpropp i hjerte som kan forflyttes til hjerne og føre til hjerneslag. Det er påvist at så mye som 25 % av alle hjerneslag skyldes hjerteflimmer.

 

I neste blogg innlegg vil vi fortelle hvordan man påviser hjerteflimmer og hvordan tilstanden kan behandles. Følg bloggen vår og få helseinformasjon og helsetips av leger

Please reload

Featured Posts

Omgangssyke - Hva skal jeg gjøre?

March 2, 2018

1/9
Please reload

Recent Posts

October 16, 2016

April 21, 2016

March 21, 2016

March 6, 2016

February 28, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Åpningstider:

Mandag-Fredag: 9-16:30

Lørdags- og kveldsåpent etter avtale

Bankveien 1, 1383 Asker

Samme bygg som DNB

Inngang A

67 430 930

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© 2015 A-Medi medisinske senter