top of page

Førstehjelp når du har møtt på en brennmanet

Sommer er tid for å bade, men uansett om du ferierer i Norge eller drar til syden, er det fare for at du kan man møte på en brennmanet. Her kommer noen tips om hva du bør gjøre for å forebygge skadene og hva du gjør hvis skaden har skjedd.

Verdens farligste dyr

I Norge har vi bare to typer brennmaneter. Den røde brennmaneten er den vanligste, mens den blå liker mer varme og forekommer ofte langs Sørlandskysten og på Østlandet. Brennmanetene kan bli opptil 2 meter i diameter med opptil 30 meter lange brenntråder som sleper bak selve kroppen! Heldigvis for oss blir vanligvis ikke disse manetene større enn 50 cm i diameter langs fastlandet. Men husk at selv de små manetene kan ha brenntråder som er opptil 5 meter lange! Disse trådene er bekledd med nesleceller og store brennmaneter kan inneholde flere millioner slike celler. Neslecellene inneholder små, høyt spesialiserte kapsler, som kan skyte ut et rør ved påvirkning av trykk eller kjemiske stoffer. Etter at røret er skutt ut, strømmer giftstoffene ut.

Giften fra de norske brennmanetene er stort sett ufarlig, men du vil merke at det svir dersom du kommer i kontakt med trådene. I tropiske og subtropiske farvann, derimot, finnes det brennmaneter med kraftigere gift som i verste fall kan være livstruende! Kubemaneten Chironex Fleckeri, også kalt «sjøveps», regnes faktisk som verdens farligste dyr og antas å stå bak flere dødsfall enn hai langs Australias nordkyst! Er du på reise i områder med farlige maneter, bør du følge varslinger som blir gitt av lokale myndigheter i forbindelse med bading.

Hva skjer hvis jeg kommer i kontakt med en brennmanet?

Om du kommer bort i trådene til en brennmanet, vil du så og si med en gang kjenne en brennende følelse i huden. Et par minutter etter kontakten vil det komme en stripet, rødflammet hevelse som gjerne har et sikksakk mønster. Varigheten av smerten kan variere, men ofte gir den seg i løpet av en halvtimes tid og kløen tar over. Hevelsen går tilbake i løpet av noen timer og det kan bli blemmer i hevelsene. Det kan også bli underhudsblødninger eller sår før det heler. Dessverre kan man noen ganger se merker på huden i flere uker til måneder etterpå.

Norske brennmanter gir sjeldent alvorlige allergiske reaksjoner, men enkelte utsatte mennesker kan likevel få det.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å bli brent?

Som med alt annet i medisinen, er det bedre å forebygge enn å behandle! Sjekk farvannet hvor du planlegger å bade og unngå å bade i områder hvor det er mye brennmaneter. Se opp for maneter som ligger på stranden da etter en storm kan store mengder løsrevne tråder flyte i vannet.

Brenntrådene er nærmest usynlige i vannet. Ikke få panikk dersom du kommer nær en brennmanet - svømm med rolige tak bort fra brennmaneten. Hvis du kraver for mye, kan det skape strøm som suger manettrådene mot deg.

Vannfast solkrem påført kroppen før bading kan gi noe beskyttelse, så ingen unnskyldning for å ikke bruke solkrem.

Hva gjør jeg hvis jeg blir brent?

Siden brennmanttrådene fortsetter å ha en brennende effekt selv om trådene er revet løs fra brennmaneten, er det viktig at alle rester av brennmaneten fjernes fra huden. Et godt råd er å bruke hansker slik at du slipper å få giftstoffet på fingrene også. Det er lettere å fjerne disse trådene om det brente hudområdet legges i eller skylles med sjøvann. Unngå å bruke ferskvann hvis alle gifttrådene ennå ikke er fjernet da dette kan føre til at enda mer gift frigjøres.

Om trådene er vanskelige å få bort, forsøk å bruke barberskum og barberhøvel eller liknende for å skrape bort brennmanet-restene. Unngå å gni eller skrubbe - dersom ikke alle brenntrådene er fjernet, og du gnir på det berørte området, kan dette presse giften dypere ned i huden og spre den over et større område.

For å dempe svien kan du dynke et håndkle i kaldt sjøvann og legge det over de brente områdene.

Når du har fått bort gifttrådene, kan varmt vann virke lindrende.

Eddikoppløsning har vært foreslått som lindrende behandling og en kompress dynket i litt eddik kan være til hjelp. Akkurat som ferskt vann kan eddikløsning øke frigjøringen av gift fra neslecellene i brenntrådene, og dermed forverre plagene hvis ikke alle trådene er fjernet. Dette gjelder særlig maneter som er vanlige i vårt farvann.

Lokalbedøvende krem som Lidokain kan lindre plagene. Men husk at kremen kan forverre plagene dersom det fortsatt finnes manettråder på huden. For å dempe kløe og allergisk reaksjon kan man forsøke kortisonholdige kremer, men disse bør ikke brukes ved tegn til infeksjon eller hvis du har fått sår.

Hjelper det å tisse på såret?

Det finnes mange råd om hva som hjelper mot smertene og kløen. Lite forskning er gjort på dette feltet, og vi vet lite om hva som hjelper og hva som bare gjør vondt verre.

Kjerringrådene anbefaler blant annet å smøre det brente området med yoghurt, drysse på talkum, tisse på såret og til og med å gni en glassmanet mot skaden. Hvis du ønsker å prøve ut en av disse rådene, bør du være sikker på at alle trådene er borte. Hvis ikke, kan det gjøre vondt verre. Det har også vært foreslått å bruke allergidråper på skadestedet for å dempe kløen.

Bør jeg kontakte lege?

Heldigvis gir norske brennmaneter sjeldent alvorlige allergiske reaksjoner. Men dersom du hovner i hals/munn eller får pusteproblemer, bør du raskest mulig kontakte lege. Det samme gjelder hvis du får kløe i håndflatene, matthet, uro, kribling i kroppen, rask puls, svimmelhet, tung pust, kvalme og bevisthetstap.

Du bør også kontakte lege hvis du får brenntråder i øynene, feber, skader på store deler av kroppen eller intense smerter. På grunn av behov for stivkrampeprofylakse, bør du kontakte helsevesenet ved sårdannelse.

Kontakt alltid lege ved brannmanetskader i tropiske farvann!

Ønsker alle en fin og brennmanetfri sommer!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page