top of page

Til Syden med små barn?

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange planlegger en utenlandsopphold i ferien. Her er noen helsetips til deg som skal reise til Syden med små barn.

Selve reisen

Det kan være lurt å planlegge reisen, slik at barna får nok tid til å hvile og mulighet til å leke og være i bevegelse. Det kan være lettere sagt enn gjort på en travel flyplass, men med litt planlegging behøver det ikke å være et problem å reise langt med barn. Hvis barna er store nok, snakk med de om det å kjøre fly langt. La gjerne barna pakke med egen bag som håndbagasje, barna vil føle seg mer voksen og man er garantert at favoritt bamsen blir med. Prøv å velge seter på forhånd, slik at dere få sitte sammen. Ta på barna komfortable klær og husk at selv om det er sommer, kan det bli kaldt på flyet. Unngå å gi barna kullsyreholdige leskedrikker da det gir økt gassmengde i tarmen og kan føre til kolikksmerter.

Ved flyging, spesielt ved take-off og landing, er trykkproblemer i mellomøret vanlig. Fordi det er mye vanskeligere å utlikne trykket i mellomøret i liggende enn sittende stilling, bør spedbarn og småbarn tas opp og settes på fanget når trykket øker i landingsfasen. Amming, drikke eller noe å tygge stimulerer til svelgebevegelser, som bidrar til å åpne øretuben.

Sol og varme

Mange av oss reiser til Syden for å sikre oss litt sol i sommer. Vi gleder oss til å ligge på stranden, badet, gå i shorts og spise is. De fleste barn vil greit tilpasse seg et varmt klima, men barn plages mer av varmen enn voksne. Små barn kan ikke så lett si ifra om sine behov, og foreldrene må derfor påse at barna er passe kledd for temperaturen, at de holdes i skyggen når det er varmt og får nok å drikke. Barna bør ikke oppholde seg i direkte sollys annet enn i korte perioder. Bruk parasoll, solhatt, og lette klær som beskytter mot direkte sol. Symptomer på overoppheting er slapphet, manglende appetitt, etter hvert kvalme og oppkast. Mistenk overoppheting ved slike plager og bring barna i skygge, helst i rom med air-condition.

Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment, noe som gjør dem mindre motstandsdyktige mot solforbrenning. Dessverre har barn som blir solbrent økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder, og det er derfor ekstra viktig å hindre at barna blir solbrente. Husk solhatt og benytt solkrem med høy faktor og ikke glem å gjenta smøringen utover dagen. T-skjorte under utendørs bading kan være lurt.

Sykdom

Foreldre må regne med at barna blir syke minst like ofte under utenlandsopphold som hjemme. I ikke-vestlige land er risikoen for infeksjonssykdommer større, og på fremmede steder kan det være vanskelig å få kontakt med lege. Skaff deg gjerne kontaktinformasjon til nærmeste lege, sykehus eller legevakt på forhånd, slik at du er forberedt i tilfelle uhellet skulle være ute. Hvis barnet har en kronisk sykdom og bruker reseptbelagte medisiner, bør du ta med disse medisinene på ferie. Sørg også for å ta med seg en liste fra legen med en oversikt over hvilke medisiner barnet trenger.

Småskader

Gjennom lek og aktivitet utsettes barna lettere for skader i huden enn voksne. En liten unge med skrubbsår er jo ingen uvanlig syn, og det kan være lurt å pakke med et middel, for eksempel Klorhexidin, til å rense huden ved sår og skader med. Plaster er også kjekt å ha både i reise- og i strandbagen.

Diaré

Barn får lettere et mer alvorlig forløp av infeksjonssykdommer i Syden sammenlignet med voksne. Spesielt er barn utsatt for uttørring på grunn av diarésykdommer og høy lufttemperatur og overoppheting forsterker faren for uttørring. Ofte er diaré ledsaget av kvalme og motstand fra barnet mot å ta til seg drikke. Dette er en potensielt farlig situasjon som i løpet av timer kan føre til kritisk uttørring. Her er forebyggende tiltak av størst betydning og består av grundig hånd-, mat- og vannhygiene. Hos barn som ammes, er ammingen det beste forebyggende tiltak. Dersom spe- eller småbarn rammes av kraftig diaré under utenlandsopphold, er det viktig å ha lav terskel for å søke kvalifisert hjelp. Ved mildere tilstander må man sørge for rikelig væsketilførsel, best er sukker-salt løsning. På apoteket får man for eksempel kjøpt et reseptfritt legemiddel i pulverform som heter Gem. Pulveret kan så løses ut i kokt og avkjølt vann, blandingsforholdet er 3 poser Gem (30 gram) per 1 liter vann. Alternativt kan man lage løsningen selv: Bland ut ½ teskje bordsalt og 6 strøkne teskjeer sukker i en liter kokt og avkjølt vann. Cola og andre leskedrikker anbefales ikke, men i en nødstilfelle kan disse blandes med like deler vann.

Vi ønsker alle en fantastisk sykdomsfri ferie, fylt med masse glede og hyggelig samvær med familien!

God sommer!!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page