top of page

Gnagsår

Påsken er tiden for lange skiturer og gnagsår kan legge en ordentlig demper på gleden ved å være ute på tur. Her er noen tips om hva du kan gjøre for å forebygge og behandle gnagsår.

Gnagsår oppstår når huden utsettes for vedvarende gnissing. Huden blir rød og varm og etter hvert, når vevsvæske lekker ut fra et skadet område og samler seg under det ytre hudlaget,

dannes det blemmer. Den beste måten å behandle gnagsår på er å forebygge. Bruk derfor inngåtte sko når du skal på tur og unngå grove ullsokker nærmest huden. Bruk en fin tynn strømpe under ullsokkene og pass på å holde føttene tørre og skift sokker ofte. Bruk anti-gnagsårstift eller silketape på huden der sko kan gnisse. Ved lengre turer kan det være lurt å legge på gnagsårplaster fra starten av for å forebygge. Snakk med de som jobber på apoteket, de hjelper deg med å finne det du trenger.

Hva gjør jeg hvis jeg har fått gnagsår?

Ubrutt hud over en blemme gir en naturlig barriere mot bakterier og nedsetter derfor risikoen for infeksjon. Hvis blemmen ikke er for smertefull, prøv å holde den inntakt. Dekk blemmen med et plaster for å beskytte den. Flytende plaster kan være effektivt.

Hvis blemmen er smertefull, kan du prøve å fjerne væsken inne i blemmen samtidig som du bevarer overliggende hud intakt. Gjør det på denne måten:

1. Vask hendene og blemmen med varmt vann og såpe

2. Rengjør blemmen med desinfiserende middel, f.eks. Klorhexidin eller sprit.

3. Steriliser en ren, skarp nål med å gni den med desinfiserende middel. Bruk nålen til å punktere blemmen. Stikk flere hull ved kanten på blemmen. La væsken tømme seg, men la den overliggende huden være.

4. Smør på en antiseptisk salve, f. eks Bacimycin og dekk blemmen med en bandasje.

5. Etter flere dager, når såret har grodd, kan du skjære vekk død hud med en saks, som du først desinfiserer. Smør så på mer antibiotikasalve.

Dersom væsken i blemmen er blodtilblandet, bør man helst unngå å stikke hull på den. Dette skyldes at infeksjonsfaren er større ved en dypere skade.

Ta kontakt med lege hvis du ser tegn til infeksjon, som puss, rødhet, økende smerte eller varm hud rundt blemmen.

Med ønske om en fantastisk, solfylt og gnagsårfri Påske

A-Medi

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page