top of page

Har du husket solfaktor til Påsken?


Skal du på fjellet i Påsken? Eller kanskje drar du sydover for å få litt sol etter en lang og kald vinter? Uansett hvor du skal, vis respekt for været. Alt slags vær har innvirkning på huden. Tynt skydekke slipper gjennom 60-80% av ultrafiolette stråler og i skyggen kan huden få opptil 50% UV-lys. Husk derfor solbeskyttelse selv om det er overskyet.

Overdreven soling uten beskyttelse kan gi økt aldring av huden, og medføre risiko for varige hudskader som pigmentflekker, rynker og hudkreft. Forskning viser at de 20 første årene av vårt liv synes å være viktigst for utviklingen av solskader og hudkreft senere i livet. Det er derfor viktig å huske at barn trenger ekstra solbeskyttelse.

Bruk solfaktor når du soler deg. Både de kortbølgede UVB- og de langbølgede UVA-strålene kan skade huden, og vi må beskytte oss mot dem begge. Derfor skal en solkrem beskytte både mot UVA- og UVB-stråler. Solkremer inneholder kjemiske filtre som absorberer UV-stråler, og de kan også inneholde fysiske blokkere som reflekterer stråler. Kremens effekt angis ved det som kalles solbeskyttelsesfaktor. Faktoren angir hvor mye lenger en hud som er dekket med solkremen, kan befinne seg i solen før rødfarge oppstår, i forhold til tilsvarende hudbestråling uten beskyttelse. Det er som regel UVB-faktor som er oppgitt. Kremene gir dårligere beskyttelsen mot UVA og UVA-faktor er ofte ikke angitt. Ingen kjemiske filtre er effektive nok for å oppnå beskyttelse mot UVA, og for å åpne en beskyttelse mot disse strålene tilsettes også fysiske blokkere. Fysiske blokkere inneholder partikler og mikropigmenter, for eksempel titanoksid og zinkoksid, som absorberer og reflekterer ultrafiolett lys.

De fleste av oss er altfor sparsomme og påfører ofte mindre middel enn anbefalt. Derfor blir effekten av solkremen svakere enn forventet. Solbeskyttelsesmidlene brytes også ned over tid ved bestråling, og effekten blir derfor mindre enn forventet på grunn av for sjelden påsmøring. En må med andre ord smøre rikelig på og gjenta påsmøring med jevne mellomrom. Kreftforeningen anbefaler 40 milliliter til voksne og 20 ml til barn hver gang man smører seg inn. Dosen for voksne tilsvarer omtrent en håndfull krem.

Husk at du kan bli allergisk mot de kjemiske solfiltrene. Da opplever du å bli stadig mer rød og irritert i huden og du kan også begynne å klø. Mange tror de er blitt "solbrente" og smører på mer solkrem, noe som bare forverrer tilstanden. Løsningen er da å velge en solkrem med fysiske filter.

Du bør ikke sole deg med sminke, da dette kan føre til lett grovporet og tørr hud. Bruk av parfyme kan gi rød, irritert hud og varige pigmentflekker. Enkelte medisiner kan også gi reaksjoner i huden ved soling. Her bør du rådføre deg med legen din.

Enkelte værtyper krever spesiell beskyttelse. Hvis du skal på fjellet i Påsken, kan det være lurt å bruke en klimakrem/kuldekrem og en fet solkrem for å beskytte huden. Rådfør deg med fagfolk som kan anbefale en solfaktor og hudpleieprodukter som er tilpasset din hudtype og dine behov.

Frisk hud har behov for pleie og stell hver dag for å holde seg myk og smidig. Det er viktig å beskytte seg med solkremer og fuktighetsbevarende kremer. Lytt til signalene huden gir deg. Når huden din føles tørr og kanskje solbrent, er det viktig at du tar signalene på alvor. Hudpleieprodukter gjenoppretter hudens balanse, og du står sterkere rustet mot nye utfordringer.

Ta vare på huden din og ha en fin Påske!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page