top of page

Forkjølet? Vondt i halsen?

Hvis du kontakter legen din, vil han eller hun sannsynligvis ta en blodprøve som heter CRP. Men vet du hva CRP er og hva det brukes til?

For at kroppen skal kunne bekjempe infeksjoner og betennelser, lager den forskjellige stoffer som gjør at forsvarsreaksjoner blir satt i gang, og at reaksjoner starter på det rette stedet. CRP er et slikt stoff. Det kan brukes både til å si hva slags infeksjon man har og som et mål på hvor kraftig en infeksjon er.

Høye verdier ses cirka 6 timer etter at en sykdomsprosess har startet, og etter hvert kan konsentrasjonen stige fra normalt mindre enn 5 mg/L til mer enn 200 mg/L. Når sykdomsprosessen avtar, synker CRP hurtig. På den måten kan man følge med på sykdomsutviklingen.

I første rekke sees høy CRP ved bakterielle infeksjoner, mens ved ukompliserte virusinfeksjoner øker CRP som regel ikke. Når du er forkjølet, vil legen ta en CRP for å se om du har en bakterie- eller en virusinfeksjon. Hvis legen ut i fra dine symptomer og svar på CRP mistenker at du har en bakterie infeksjon, får du som regel foreskrevet en antibiotika kur.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page