top of page

PRP-behandling for effektiv tilheling av skadet vev

Tilheling av skadet eller betent vev innebærer en kompleks og nøyaktig regulert serie av naturlige prosesser i kroppen. Trombocytter, også kjent som blodplater, spiller en viktig rolle i denne prosessen. Ved skader frigir trombocytter vekstfaktorer som stimulerer helingsprosessen og demper smertefulle betennelser. PRP-behandling bygger på omfattende kunnskap om disse prosessene og gir en høy konsentrasjon av vekstfaktorer som støtter kroppens selvhelbredende evner. Fordi behandlingen benytter virkestoffer fra pasientens eget blod, er den godt tolerert.


Aktuelle indikasjoner for PRP behandling


PRP-behandling er egnet for flere tilstander, blant annet:


  • Slitasjegikt (artrose) i kne-, hofte-, ankel,- skulder- og fotledd


  • Tennisalbue


  • Akillessene skader (kroniske og akutte)


  • Leddbåndskader


  • Muskelavrivninger


  • Brudd som gror dårlig


PRP mot artrose for bedre livskvalitet


Stadig flere er fysisk aktive i høyere alder. Dessverre kan artrose begrense fysisk aktivitet. Typiske symptomer på tidlig artrose kan være leddsmerter og morgenstivhet. Et annet typisk symptom er smerter etter lange perioder uten aktivitet, som vil avta etter en kort spasertur. Disse symptomene forårsakes av slitasje i leddbrusken.


PRP-behandlingen har vist seg å ha god effekt på smerte, bevegelighet og livskvalitet hos pasienter med artrose, uten alvorlige bivirkninger eller komplikasjoner, både hos yngre og eldre pasienter. PRP-behandling anbefales for pasienter med smertefull mild til moderat artrose (grad I-III).


PRP for idrettsskader


PRP-behandlingen er din mulighet til å komme raskere i aktivitet igjen.  Hvis du er under rehabilitering eller blir behandlet for en idrettsskade, kan PRP-behandling fremskynde helingsprosessen. Den støtter kroppens evne til selvhelbredelse ved skader i muskel- og skjelettsystemet, inkludert leddbånd, sener, muskler og senebetennelser. Ved å velge PRP-behandling får du muligheten til å komme tilbake i aktivitet raskere.


PRP ved senebetennelser

Senebetennelse er en vanlig tilstand som kan oppstå i ulike deler av kroppen.Senebetennelse skyldes ofte overbelastning av senen, som fører til smerte, hevelse og nedsatt funksjon. Det finnes flere behandlingsmetoder for senebetennelse, men en av de nyeste er PRP-behandling.


Blodplatene og plasmaet inneholder vekstfaktorer som kan fremme reparasjon og regenerasjon av sener. PRP-behandling har vist seg å ha god effekt på ulike typer senebetennelser, som tennisalbue, akillessenebetennelse og jumpers knee. Flere studier har sammenlignet PRP-behandling med andre metoder, som kortisoninjeksjon, fysioterapi og kirurgi, og funnet at PRP-behandling gir bedre resultater på lang sikt, med mindre bivirkninger og komplikasjoner.


PRP-behandling er en trygg og naturlig måte å behandle senebetennelse på, som utnytter kroppens egne ressurser for å helbrede seg selv. Hvis du sliter med senebetennelse som ikke blir bedre med vanlig behandling, kan PRP-behandling være et godt alternativ for deg.


Hvordan foregår behandlingen?


Før oppstart av behandlingen vil du bli undersøkt av en spesialist i ortopedisk kirurgi. Legen vil vurdere om du er en egnet kandidat for behandlingen og diskutere potensielle risikoer eller bivirkninger. Du vil også bli informert om hva du kan forvente under og etter behandlingen.


Vi vil så ta en blodprøve fra en vene i armen din. Mengden blod som trengs, er vanligvis rundt 15 ml. Blodet som er samlet inn, blir deretter sentrifugert i en spesiell maskin i omtrent fem minutter. Sentrifugeringen separerer blodet i forskjellige komponenter, og det konsentrerte plasmaet med blodplatene (trombocytter) blir skilt ut. 


Mens blodet sentrifugeres, vil behandlingsområdet bli klargjort og desinfisert. Når blodet er sentrifugert og du er klar, blir det konsentrerte plasmaet med blodplatene injisert sterilt i det skadede området. Injeksjonen kan, ved behov, utføres under veiledning av ultralyd for å sikre nøyaktig plassering av plasmaet i det skadede vevet.


Etter behandlingen vil du vanligvis bli rådet til å ta to dager fri fra trening og fysisk aktivitet. Dette gir kroppen tid til å komme seg etter behandlingen. Imidlertid kan du fortsette med vanlige hverdagsaktiviteter. Etter hvileperioden kan du gradvis gjenoppta aktivitet og treningsøvelser, i tråd med legens anbefalinger.


Det er viktig å merke seg at toleransen for behandlingen kan variere fra person til person. Noen kan oppleve milde bivirkninger, for eksempel ømhet eller hevelse på injeksjonsstedet. Disse bivirkningene er vanligvis forbigående og forsvinner innen kort tid.Hvor mange PRP behandlinger trenger jeg?


Forskning viser at 3 injeksjoner med ukentlig intervall  gir best effekt. Effekten varer opptil 2 år, og vil gi deg mulighet til å gjenoppta trening og aktiviteter som tidligere var smertefulle eller umulig. Ca. 70% av pasientene opplever denne effekten.


For enkelte pasienter kan det være lurt med en vedlikeholdsbehandling som består av en injeksjon i året. 


Hvilket PRP system bruker dere?


For å sikre sterilitet og riktig konsentrasjon av blodplater, er det viktig å bruke et system som er testet for ortopediske injeksjoner. For fremstilling av PRP har vi valgt et ACP-system fra Arthrex. Dette er et solid tysk/amerikansk selskap  som i mer enn 35 år har spilt en nøkkelrolle i utviklingen av nye behandlingsmetoder for leddsykdommer. Med mer enn 3200 ansatte over hele verden innen forskning, utvikling og salg er Arthrex et av de ledende selskapene innen rekonstruktiv ortopedi. Systemet er tilpasset sterile ortopediske injeksjoner og sørger for optimal konsentrasjon av blodplater.


Alternative behandlingsmuligheter


PRP-behandling kan benyttes både som en selvstendig behandling og i kombinasjon med andre behandlinger, som for eksempel stamcellebehandling eller hyaluronsyre injeksjoner. Vår erfarne ortoped kan veilede deg i valg av den behandlingsmetoden som passer best for deg.


Ta gjerne kontakt med oss for å avtale en time!


bottom of page