top of page

Hårfjerning med laser

Hvordan fungerer hårfjerning med laser?


Hårene fjernes ved at laserstrålene går gjennom huden og enten varmer opp fargepigmentet i håret og dermed ødelegger hårroten (Alexandrite laser) eller går ned til roten av hårsekken og ødelegger blodstrømmen til de aktive hårsekkene (Nd:Yag laser).



Hva kan behandles?


Alle områder med uønsket hårvekst kan behandles med laser. Områder som er dekket av tatoveringer kan ikke behandles.


Hårfjerning med laser egner seg for å fjerne brune eller sorte hår. Nd:Yag laser åpner også for muligheten til å fjerne lyse hår. Man trenger imidlertid mange flere behandlinger enn hvis man har mørkt hår. Vi anbefaler at pasienter som har få lyse eller gråe hår som de ønsker å fjerne heller bruker elektrolyse enn laser.


Når det gjelder fjerning av lyse dunhår i ansiktet, fraråder vi dette. 


Det er også mulig å redusere hårveksten permanent på mørk hud. 



Hvilken type laser skal man velge?


Forskjellige typer laser benyttes i dag for hårfjerning, og noen tilbyr også IPL. IPL er ikke laser og er ikke like effektiv for hårfjerning. IPL er noe billigere enn tradisjonelle laserbehandlinger, men man trenger mange flere behandlinger.


Det er laser av type Alexandrite som er gullstandard for permanent hårreduksjon  av mørke hår hos pasienter med lys hud. Forskningen har vist at Diode lasere er nesten like effektive som Alexandrite, men forårsaker flere komplikasjoner. Det er internasjonal enighet om at for permanent hårreduksjoner er Alexandrite  å foretrekke fremfor andre lasere.


Når det gjelder hårfjerning hos pasienter som har mørk hud, er det laser av type Nd:Yag som skal brukes. Dette for å unngå komplikasjoner.


På A-Medi har vi flere lesere å velge mellom. Vi kan både tilby hårfjerning med Alexandrite laser for deg med lys hud og Nd:YAG laser for deg som har mørk hud.  Takket være en unik teknologi har vi også mulighet til å kombinere Alexandrite og Nd:YAG i en og samme behandling, noe som kan være gunstig i enkelte tilfeller for en effektiv, trygg og skånsom hårfjerning både på lys og mørk hud. 


Laserne på A-Medi er utstyrt med hudkjøling som sørger for en bedre opplevelse og maksimal komfort. 



Hvordan foregår hårfjerning med laser?


I forkant av behandlingen gjennomgår du en konsultasjon hvor behandleren vil foreta en vurdering om hårfjerning med laser er den rette behandlingen for deg, hvilken behandlingsprotokoll som skal benyttes ut i fra din hud- og hårtype, gi deg informasjon og besvare dine spørsmål. 


Under prosedyren vil behandleren rense huden din, markere området som skal behandles og stille inn riktige innstillinger på laseren. Innstillingene kan justeres under behandlingen. For optimal komfort vil vi avkjøle huden med kald luft samtidig som laserbehandlingen foregår. Dette gjør at behandlingen oppleves mer behagelig samtidig som at det reduserer faren for bivirkninger.  Du kan oppleve minimal til moderat smerte. Under behandlingen må du ha på beskyttelsesbriller. 



Spesielt om hirsutisme


Hirsutisme er økt mannlig preget hårvekst hos kvinner. Dette innebærer økt hårvekst i ansiktet, brystkasse, mage, rygg, rumpe eller lår. Hos pasienter med hirsutisme anbefaler vi ofte time hos en av våre gynekologer for å avklare årsaken til tilstanden. Gynekologen vil i slike tilfeller ta blodprøver, både vanlige blodprøver og spesialprøver som sendes til Hormonlaboratoriet og utføre ultralyd. For noen kan det også bli aktuelt med en oppfølging hos spesialist i indremedisin. På den måten kan vi tilby en tverrfaglig utredning og skreddersy behandling. 


Behandling av hirsutisme avhenger av underliggende årsak og bestemmes av lege i samråd med pasient. Vi har god erfaring med å behandle hirsutisme og tilpasser behandlingen individuelt. 



Hvor mange behandlinger er nødvendig?


Alle hår har en livssyklus som består av en vekstfase, en hvilefase og en avstøtningsfase. Kun hår i vekstfasen inneholder nok pigment i roten til å bli varig fjernet av hårfjerningslaseren. Man må derfor gjennomføre flere behandlinger for å oppnå en permanent hårreduksjon. Normalt vil man trenge ca. 6-8 behandlinger med 4-12 ukers mellomrom. 


Enkelte pasientgrupper, f.eks pasienter med hirsutisme, vil trenge flere behandlinger. Vedlikeholdsbehandlinger kan være nødvendig.



Forberedelser til hårfjerning med laser


Vi anbefaler at man barberer det området som skal behandles 1-2 dag før laser behandling. På den måten vil flest mulig hår aktiveres i vekstfase.  


Man bør ikke nappe, vokse eller epilere 4 uker før behandlingen. Dette fordi laseren kun virker på hårsekker som inneholder hår.


De siste  dagene før behandlingen anbefaler vi at du unngår å bruke kremer som irriterer huden, for eksempel peeling eller kremer mot akne.


Det er viktig å unngå sol/solarium på området 4 uker før og 4 uker etter behandlingen. Man skal heller ikke bruke selvbruning en uke før behandling.


Unngå å bruke legemidler som forårsaker fotosensibilitet. Eksempler på legemidler som kan gi fotosensibilitet er: Antibiotika (ciprofloksacin, ofloksacin, doksysyklin, tetrasyklin, sulfametoksazol), NSAIDs (ketoprofen, naproksen, piroksikam), vanndrivende legemidler (hydroklortiazid, furosemid, bumetanid, bendroflumetiazid), legemidler ved hjertesykdom (amiodaron) og legemidler mot psykiske lidelse (doksepin, klorpromazin).



Tiden etter behandling:


De første dagene etter hårfjerning med laser vil huden føles solbrent. Dette er helt normalt og tilstanden vil gå raskt tilbake.


Området som behandles kan smøres med en fuktighetskrem/beroligende krem i dagene etter behandlingen om ønskelig. Unngå å bruke produkter som irriterer huden. For bruk på kropp anbefaler vi Inspira:Med After Sun Repair som  inneholder panthenol, bisabolol, aloe vera og lakrisrot og virker dermed både beroligende og kjølende. Kremen kan kjøpes i resepsjonen eller i vår nettbutikk.


Ved fjerning av hår i ansiktet kan behandleren etter en individuell vurdering anbefale bruk av en reseptbelagt krem i tillegg. Ellers anbefaler vi bruk av iS Clinical Sheald Recovery Balm.


Etter en laserbehandling i bikinilinjen eller armhuler, anbefaler vi at du smører med Bacimycin salve i et par dager. Bacimycin får du kjøpt reseptfritt på apoteket.


Håret som vokser ut etter behandlingen skal ikke vokses eller nappes, men kan barberes. 

Du bør unngå sterk sol og solarium på området som er blitt behandlet i minst fire uker. Det er også viktig at du bruker solfaktor med SPF 30-50 når du er i solen. Vi har mange forskjellige solfaktorer på klinikken og våre behandlere kan hjelpe deg med å velge den som passer til deg. Til bruk i ansiktet anbefaler vi spesielt Dermaceutic K Ceutic som er en “post-treatment” krem med SPF50, som virker både beroligende og reparerende. Kremen kan kjøpes i resepsjonen eller i vår nettbutikk.



Forsiktighetsregler:


All form for laserbehandling kan gi en lettere brenning av huden. Dette kan føre til økt pigmentering eller avpigmentering av huden. Det er derfor viktig at du følger rådene som blir gitt med tanke på soleksponering og bruk av solfaktor. 


Brannskader, sår, infeksjon og arr er heldigvis sjeldne, men kan oppstå. Det er derfor viktig at prosedyren utføres av helsepersonell som har erfaring med behandlingen. I Norge er det lovpålagt at steder som utfører laserbehandlinger skal ha lege tilknyttet til klinikken. Det vil si at frisør- og hudpleiesalonger ikke har lov til å utføre laserbehandlinger. 


Effekten av laserbehandlingen, selv om den er dokumentert, er individuell, og beror på flere individuelle faktorer som hudtype, hormonelle faktorer, antall behandlinger etc.


Paradoksal hypertrichose, dvs at hårveksten blir kraftigere i stedet for å bli redusert, er beskrevet i litteraturen. Det er er uvisst hva årsaken til dette er, men tilstanden oppstår som regel ved hårfjerning i ansiktet. En ny laserbehandling vil som oftest fjerne det nye håret.


Det er blitt observert at enkelte pasienter kan oppleve økt svettetendens og illeluktende svette i etterkant av hårfjerning med laser i armhulene. Disse tilstandene er forbigående og forsvinner hos de fleste uten behandling.

Tryggheten ved behandling i svangerskap er ikke klarlagt,tvert imot foreslår flere eksperter at laserbehandling i svangerskapet kan være skadelig. 


Vi fraråder behandling hos pasienter som har melasma, vitiligo, er under pågående kreftbehandling, har sår eller eksem i behandlingsområdet, porphyria, ukontrollert diabetes eller epilepsi og hos de som lett danner keloide arr.

Pasienter som har brukt Isotretinoin må vente 6 måneder etter endt behandling før laserhårfjerning kan utføres.


Det er 18 års aldersgrense. 



Mediaomtaler


På Lommelegen kan du lese intervju med Dr.Grinde om av hirsutisme: Hirsutisme: Uønsket mannlig hårvekst. 


Her kan du høre podcastet “Skin Deep - Laser spesial” med Dr.Grinde som var på besøk hos  Helene Winther.


Vår hudlege Dr. Miray Al-Mustafa gir ekspertråd til Dagbladets lesere i artikkelen “De beste hårfjernings-metodene: - Permanent borte”, artikkelen kan leses her.



Hvor mye koster hårfjerning med laser?


Prisen avhenger av hvilket området som behandles. En detaljert prisliste finner du her.


Teksten er utarbeidet av: Dr.Grinde, MD, PhD ©

Hvem utfører behandlingen?

AlessiaTonti
Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Alessia er utdannet kosmetisk dermatologisk sykepleier og er både nøye og samvittighetsfull. Samarbeider med klinikkens leger ved behov

AlessiaTonti
Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Maryam Malayeri
Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Som kosmetisk dermatologisk sykepleier har Maryam god kunnskap om hårfjerning med laser. Samarbeider med klinikkens leger ved behov.

Maryam Malayeri
Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Dina Grinde
Kosmetisk lege, PhD

Dr.Grinde har gjennomgått flere kurs i laserbehandlinger, både gjennom European Society for Lasers and Energy Based Devices og Quanta Academy i Italia. Hun har også holdt foredrag i komplikasjoner etter laser behandlinger.
Utfører ikke hårfjerning med laser rutinemessig lenger, men rådfører sykepleierne ved behov.

Dina Grinde
Kosmetisk lege, PhD

bottom of page