top of page

Botulinumtoksin

Injeksjoner med botulinum toxin, bedre kjent som Botox på folkemunn, inneholder botulinumtoksin type A som injiseres i svært små doser i utvalgte muskler og gjør at musklene slapper av. Stoffet virker kun på de spesifikke musklene som behandles og ikke på nærliggende muskelgrupper. Disse injeksjonene er individualiserte behandlinger og for best mulig resultat bør man gå til erfarne behandlere. Vi har lang erfaring med denne type injeksjoner og holder oss konstant oppdatert innen fagfeltet.


Injeksjoner med botulinumtoksin passer både for kvinner og menn.

Aldersgrense:

18 år

Smerte:

Minimal til moderat

Nedetid:

Ingen

Botulinumtoksin 


Botulinumtoksin har vært benyttet i medisin siden 1989 og brukes til behandling av en rekke medisinske tilstander som migrene, muskelspasmer, overaktiv blære, svettebehandling, skjelling, anspent kjeve/tanngnissing og vaginisme. Innenfor kosmetisk medisin blir botulinumtoksin injeksjoner ofte brukt til såkalt medisinsk rynkebehandling, samt til å redusere gummysmile, dempe “røykelinjer” rundt munnen, løfte og forme øyenbryn, stramme opp hals og tydeliggjøre kjevelinjen. Det finnes også en egen protokoll for behandling av rosacea.Medisinsk rynkebehandling


Dannelse av linjer og rynker i ansiktet påvirkes av både indre og ytre faktorer og både alder, gener, livsstil og mimikk spiller en rolle. Det er individuelt hvor og når rynkene kommer, og om man ønsker å dempe disse eller ikke.


Såkalte botox injeksjoner er verdens mest benyttede behandlingen for å redusere, fjerne og forebygge rynker. Siden Cirka 1990 har ca 80 millioner injeksjonsflasker med Vistabel, som er Botox for kosmetisk bruk i Norden, blitt  produsert i verden. Rynkebehandling med botulinumtoksin er med på å dempe rynker som kommer av gjentatte bevegelser, som for eksempel smilerynker rundt øyne, bekymringsrynker mellom øyenbrynene eller pannerynker. Andre rynker som kan behandles med botulinum toksin er rynker på nesen eller rundt munnen.


Legemidlet injiseres i svært små doser i utvalgte ansiktsmuskler og reduserer litt på kommunikasjonen som forteller musklene at de skal trekke seg sammen. På denne måten slapper musklene av.  Stoffet virker kun på de spesifikke musklene som behandles og ikke på nærliggende muskelgrupper.


Tidligere ønsket pasientene “ingen bevegelse”. Men en ny trend er nå «microbehandling», også kalt “baby botox”, hvor legemidlet injiseres i veldig små mengder, noe som gir en meget naturlig resultat. Målet med en slik behandling er å beholde mer av mimikken, men dempe den forsiktig for å begrense dannelsen av rynker.Gummy smile, anspent kjeve og tanngnissing


Dersom du er plaget av at mye av tannkjøttet vises når du smiler, så kalt gummy smile, kan dette behandles. En injeksjon med botulinum toksin vil gjøre at en av musklene som løfter overleppen slapper av og mindre tannkjøtt vises når man smiler.


Botulinumtoksin vil også kunne hjelpe deg hvis du har vondt i kjeven når du våkner om morgenen eller sliter med hodepine grunnet anspent kjevemuskulatur. anspent kjevemuskulatur kan også føre til at man gnisser med tennene, noe som fører til at tannemaljen slites. Behandlingen består  av noen få små nålestikk på hver side av kjeven og reduserer anspenthet og smerter  i kjevemuskulatur. I enkelte tilfeller er det også nødvendig å injisere i tinningmuskelen samtidig.

Injeksjon med botulinumtoksin i kjevemuskelen gjør også at størrelsen på musklene reduseres og kjeven får et mer feminint uttrykk.Skulpturering av ansikt med botulinumtoksin


Injeksjoner med botulinumtoksin kan også benyttes  til å gi øyebrynsløft, munnviksløft eller til å behandle den store halsmuskelen, platysma. Behandling av platysma med botulinum toksin blir også kalt for nefertiti neck lift.


Utvikling av såkalte “sure munnviker”, også kalt  marionettelinjer, er noe mange opplever når ansiktet begynner å eldes. Dette skyldes både tap av beinvevet i området, tap og omfordeling av fettvevet, økt muskelaktivitet og tap av spenst og elastisitet i huden. Svært små mengder botulinumtoksin kan løfte munnvikene hos de med en overaktiv muskulatur som trekker munnviken nedover. Denne behandlingen kan så kombineres med fillere, som kan gi tilbake volum og redusere linjer fra munnvikene ned mot haken.


Dersom hakemuskelen blir for sterk, kan det føre til at haken kan bli kortere og trekke seg oppover, samtidig som at små inndragninger i huden kommer frem (noen kaller det for “golfballhake”). Disse forandringene kan også reverseres med botulinumtoksin, slik at ansiktets naturlige proporsjoner bevares.Overdreven svette


Overdreven svette blir på fagspråket kalt hyperhidrose. Personer som lider av hyperhidrose produserer mye mer svette enn det som er nødvendig.

Botulinum toksin er en meget effektiv og godt etablert behandlingsmetode mot overdreven svette. Det blokkerer nerveimpulser til svettekjertlene og hindrer at disse skiller ut svette. Vi kan behandle overdreven svette både i armhuler, håndflater og fotsåler.Hvordan virker behandlingen?


Legemidler som inneholder botulinumtoksin type A virker ved at de får musklene til å slappe av. Stoffet virker på koblingen mellom nervene og musklene ved å hindre utskilling av en kjemisk budbringer som kalles acetylkolin fra nerveendene. Dette blokkerer nerveimpulser rettet mot musklene legemidlet er blitt injisert i og forhindrer musklene i å trekke seg sammen. Muskelavslapning er forbigående og vil gradvis forsvinne.

Når botulinum toksin  injiseres i huden, påvirker det svettekjertlene slik at mengden svette som produseres reduseres.Hvordan foregår  en behandling med botulinumtoksin?


Vi ønsker at du som pasient hos oss skal føle deg trygg. En grundig analyse og individualisert behandling danner grunnlag for best resultater. I forkant av behandlingen vil du derfor gjennomgå en konsultasjon hvor behandleren vil foreta en individuell vurdering, gi deg informasjon og besvare dine spørsmål.

Din behandler vil så rense og desinfisere området som skal behandles. Ved behandling av overdreven svette vil vi som regel også utføre Minors svettetest, som avslører områder med økt svetteproduksjon. Ved svettebehandling vil du også få bedøvelse. Behandleren vil så markere behandlingsområdet og klargjøre legemiddelet til injeksjon. Hvor mye stoff som blir injisert kan tilpasses til hvert enkelte pasient. Vi har standard protokoller som vi tar utgangspunkt i, men hver enkelt behandling individualiseres.

Stoffet injiseres med en engangssprøyte med svært tynn spiss. Fordi sprøytespissen er så tynn er det lite ubehag med behandlingen. Mange pasienter beskriver følelsen som et myggstikk. Behandlingen tar ca 15-20 minutter, avhengig av hvor mange områder man ønsker å behandle.Botulinumtoksin begynner å virke 2-4 dager etter behandlingen og det tar 1-2 uker før man oppnår full effekt.

Vi tilbyr våre pasienter en kontrolltime etter 10-14 dager. Dersom vi på kontrolltimen oppdager at du trenger litt justering, inngår dette i prisen.Hvor mange behandlinger er nødvendig?


Effekten av behandlingen med botulinumtoksin er forbigående. Varigheten er individuell og avhenger, blant annet, av hvordan man bruker muskulaturen.


Ved medisinsk rynkebehandling varer effekten i gjennomsnittet 3-5 måneder etter første behandling. Etter dette kan man avgjøre om man ønsker å gjenta behandlingen. For å vedlikeholde optimal effekt, kan man gjenta behandlingen 2-4 ganger per år. Behandlingsintervall baseres på vurdering av individuell respons, og bør ikke være hyppigere enn hver 3. måned ved medisinsk rynkebehandling.


Ved svettebehandling kan effekten vare i på opptil 12 måneder, men det vanligste er ca. 7 måneder. Ny behandling kan gis når klinisk effekt av foregående injeksjon avtar, og bør ikke gjentas oftere hver 4. måned.I forkant av behandlingen


Injeksjoner med botulinum toxin trenger ingen spesielle forberedelser og kan utføres i lunsjpausen, om man vil.

Som ved alle injeksjonsbehandlinger er det mulig, dog uvanlig, å få blåmerker. Blodfortynnende, betennelsesdempende medisiner, enkelte naturmidler og alkohol kan øke sjansen for dette. Vi anbefaler derfor at du ikke tar vitamin E, ginkgo biloba, ginseng, Johannesurt, omega 3 / fiskeolje tilskudd  en uke før planlagt behandling. Selv om blodfortynnende og betennelsesdempende medisiner har en blodfortynnende effekt og øker risiko for blåmerker, skal du ikke stoppe å ta dine medisiner på grunn av en kosmetisk behandling. Unngå å drikke alkohol dagen før.

Teoretisk kan virkningen av botulinumtoksin forsterkes av aminoglykosidantibiotika, spektinomycin eller andre legemidler som påvirker nevromuskulær overføring.

Behandlingen bør ikke utføres rett før en spesiell begivenhet, f.eks. bryllup, ferie o.l. Dette fordi resultatene av behandlingen tar fra 4 – 14 dager, samt at blåmerker og hevelser kan være synlige i inntil 14 dager. Det er derfor lurt å planlegge.Tiden etter behandlingen


Rett etter behandling vil injeksjonsstedet bli noe rødt og du kan oppleve å få en liten hevelse rundt området. Dette er helt normalt og vil gå over etter noen timer. Årsaken til hevelsen er at  legemiddelet trenger tid til å fordele seg i muskelen. For at du skal kunne gjenoppta dine sosiale aktiviteter med en gang kan vi dekke over injeksjonsstedet med medisinsk sminke.


For å oppnå best mulig resultat anbefaler vi at du:

  • Ikke gnir eller masserer området som er behandlet i 24 timer etter behandlingen.

  • Unngår å ta hudbehandlinger, massasje, akupunktur o.l. i 24 timer etter injeksjonen.

  • Unngår press på området som er behandlet. Ved injeksjoner i panne kan dette for eksempel gjelde stramme hodeplagg og hjelm.

  • Renser ansiktet ditt forsiktig uten å gni på det samme kveld.

  • Ikke bruker sminke i fire timer etter behandlingen.

  • Ikke legger deg ned i fire til seks timer etter behandlingen.

  • Unngår å bøye deg ned  samme dag. Det er i orden å bøye seg ned for en kort periode, f.eks for å ta på sko, men du skal ikke ha hodet ned over en lenger periode, som f. eks ved gulvvask, yoga eller pilates.

  • Ikke utfører anstrengende fysisk trening samme dag.

  • Unngår å ta badstu samme dag.


Det bør gå minst tre måneder mellom hver behandling med botulinumtoksin.Forsiktighetsregler


Botulinumtoksin har vært brukt i medisin i over 30 år. Kosmetisk bruk blir ansett som en trygg behandling, men, som ved alle andre behandlinger, vil også injeksjoner med botulinumtoksin kunne gi bivirkninger og komplikasjoner.

Bivirkningsprofilen kan variere avhengig av hvilket området som er injisert og er vanligvis av mild til moderat alvorlighetsgrad. Som regel opptrer bivirkninger innen de første dagene etter behandlingen.  Fordi effekten av behandlingene er forbigående er også eventuelle bivirkninger som regel forbigående.

Bivirkninger, komplikasjoner og forsiktighetsregler blir gjennomgått under konsultasjonen, og det er viktig at du stiller spørsmål underveis, dersom det er noe du lurer på.


Det er flere legemidler som inneholder botulinumtoksin type A. Legemiddelet Botox er ikke godkjent for kosmetisk bruk, men blir brukt ved svettebehandling. Legemiddelet Azzalure er godkjent for midlertidig forbedring av moderate til alvorlige vertikale rynker mellom øyenbrynene og vifteformede rynker fra øyekroken. Legemiddelet Vistabel, som lages av samme produsent som Botox, er godkjent for forbedring av vertikale linjer mellom øyebryn, pannelinjer og vifteformede rynker fra øyekroken. Alt annet kosmetisk bruk av botulinumtoksin, er off-label, selv om den er dokumentert.


Sykdommene myasthenia gravis, Eaton Lambert syndrom eller amyotrofisk lateral sklerose er en absolutt kontraindikasjon for behandling med botulinum toksin.

Gravide og ammende skal ikke behandles.

Det er 18 års aldersgrense.Hvor mye koster en behandling med botulinumtoksin?


Prisen på behandling med botulinumtoksin avhenger av hvilket området som behandles. Fullstendig prisliste finner du her.Teksten er utarbeidet av: Dr.Grinde, MD, PhD ©

Hvem utfører behandlingen?

Dina Grinde

Kosmetisk lege, PhD

Erfaring som lege: 11 år

Dr.Grinde har lang erfaring med alle typer botulinumtoksin behandlinger, både kosmetiske og svettebehandlinger. Hun har en formell utdannelse i botulinumtoksin injeksjoner fra Head and Neck Institute ved Universitetet i Nice, hvor hun ble lært av den verdenskjente plastikk kirurgen Philippe Kestemont. Dr.Grinde holder også kurs hvor hun lærer andre leger og sykepleiere å utføre både enkle og avanserte behandlinger med botulinum toksin. 

Dr.Miray Al-Mustafa

Hudlege

Erfaring som lege: 12 år

Dr.Miray har lang erfaring med botulinumtoksin behandlinger, ser hva pasienten trenger og er opptatt av naturlig resultat. Utfører alle typer behandlinger med botulinumtoksin og er spesielt god på diskret “microbehandlinger”. Som hudlege kan hun også behandle rosacea med botulinumtoksin.

Maryam Malayeri

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Erfaring innen medisin: 13 år

Maryam har en formell utdannelse i kosmetiske behandlinger med botulinum toksin fra anerkjente Senizie Akademiet og er opptatt av ansiktets symmetri, samarbeid mellom muskelgrupper og en helhetlig tilnærming. Hun utfører både medisinsk rynkebehandling og svettebehandlinger ved A-Medi med Dr.Grinde som hennes ansvarlig lege.

Zanna Tarvida

Kosmetolog og injeksjonsspesialist

Erfaring innen medisin: 23 år

Zanna har jobbet med kosmetiske behandlinger i 23 år og har øyet for det estetiske. Hun utfører behandlinger med Dr.Grinde som ansvarlig lege.

bottom of page