top of page

Åreknuter

Åreknuter, som på på fagspråket kalles varicer, er utvidede, slyngede blodårer like under hudoverflaten, særlig på legg og innsiden av lår. Det er mange voksne som har problemer med åreknuter, og forskning viser at disse er arvelige. Andre faktorer som påvirker risikoen er alder, overvekt, stillestående arbeid og graviditet.


Behandling av åreknutene kan være aktuelt hvis du har mye fysiske eller kosmetiske plager.


Åreknuter på legger og lår kan behandles skånsomt og effektivt. Med de nye metodene behøver man ikke gi narkose, behandlingen er mindre ubehagelig for pasienten, og det er omtrent ingen rekonvalesenstid.


Dr. Thomas Nyheim har spisskompetanse innen moderne åreknutekirurgi og har utført over 4850 åreknuteoperasjoner. På A-Medi benytter vi moderne metoder som gir et penere kosmetisk resultat, og vi kombinerer også flere metoder for optimalt resultat.

Karkirurg Dr.Thomas Nyheim har utført over 4850 vellykkede åreknuteoperasjoner.

Hva er åreknuter?


Åreknuter vises som utvidede og slyngete blodårer like under huden i leggene og  på innsiden av lårene. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut.


Åreknuter er svært vanlige og forekommer hos ca 30% kvinner og 15% menn. Debutalder varierer, noen utvikler åreknuter allerede i tenårene, men forekomsten øker med alderen. Hos kvinner kan åreknuter vise seg første gang under svangerskap.


Årsak


Åreknuter er forandringer i venesystemet. Vener er de blodårene som fører blodet fra kroppens vev tilbake til hjertet. De har klaffer som fungerer som enveis-ventiler som sørger at blodet flyter tilbake til hjertet, også mot tyngdekraften. Dersom klaffene i åren svikter vil blodet kunne renne motsatt vei og hope seg opp i venene i bena. Dette fører til at trykket i venene øker, de utvides og det oppstår åreknuter nedenfor de ødelagte klaffene. Som oftest får man åreknuter på leggen og innsiden av låret.


Åreknuter skyldes en kombinasjon av flere forhold. Hvis flere i familien har åreknuter, kan du være predisponert for det gjennom arv. Åreknuter kan ofte komme etter svangerskap og fødsler. I tillegg synes også ubalanse i kvinnelige kjønnshormoner å spille en rolle. Stillestående arbeid gjør at du lettere kan utvikle åreknuter. Livsstilsfaktorer som fedme eller mangel på mosjon synes også å disponere for åreknuter.


Symptomer


Symptomene på åreknuter varierer fra person til person og noen har ingen eller lite plager. Noen opplever hevelse, ubehag, sprengfølelse og tyngdefornemmelse i beina, spesielt hvis man blir stående i ro. Plagene blir ofte verre mot slutten av dagen.  I tillegg opplever enkelte at de får kramper i leggene om natten. Noen ganger klør det, og man kan også utvikle eksem. Andre kan oppleve blødninger og misfarging av huden. Unntaksvis kan åreknuter være utgangspunkt for leggsår.


Prognose


Åreknuter forsvinner ikke av seg selv, med unntak av de som oppstår under graviditet. Disse kan forsvinne etter fødselen.

Uten behandling vil åreknuter vanligvis bli gradvis verre med årene og du kan også få flere åreknuter med tiden.


Pasienter med åreknuter er predisponert for å få overfladiske årebetennelser, eksem og leggsår. Men åreknuter gir ikke farlige blodpropper eller andre alvorlige sykdommer.


Egenbehandling


For å redusere eventuelle ubehag knyttet til åreknuter, kan du forsøke følgende:

  • Unngå stillestående arbeid

  • Hvis du føler deg tung og hoven i bena, bør du sitte med beina høyt

  • Unngå stramme klær eller strømper som hindrer blodets tilbakestrømning

  • Bruk kompresjonsstrømper

  • Overvekt forverrer åreknuter.


I forkant av behandlingen - forundersøkelse


For å se hvilke vener som er defekte, i hvilken grad årene er skadet  og for å finne ut hvilken behandlingsmetode som passer best for dine åreknuter, vil karkirurgen foreta en forundersøkelse. Ved hjelp av  ultralyd kan legen både måle og se blodstrømmen i venene, og det er også mulig å påvise blodstrøm i feil retning over veneklaffene.


Basert på resultater av undersøkelsen vil legen tilpasse behandlingen med én eller flere behandlingsformer for å oppnå det mest optimale resultatet.


I løpet av forundersøkelsen vil du få grundig informasjon om behandlingsforløpet, forventet resultat og rekonvalesenstid. Det er satt av tid til å besvare eventuelle spørsmål du måtte ha.


Behandling av åreknuter


De fleste pasienter med åreknuter og sprengte blodkar, inkludert de som er blitt operert tidligere, kan behandles med moderne teknikker med et godt resultat.


Målet med behandlingen er både bedring av symptomene, et kosmetisk godt resultat og å hindre utvikling av nye åreknuter i den grad det er mulig.


Det finnes flere effektive og skånsomme  metoder å fjerne åreknuter på, og karkirurgen vil under  konsultasjon vurdere hvilken metode som egner seg best for deg. Felles for alle behandlinger er at de vil fjerne eller ødelegge de blodårene som fungerer dårlig. Man klarer seg fint uten de syke venene, da det finnes mange velfungerende vener i benet.


For å oppnå et mest mulig tilfredsstillende resultat, er det vanlig å kombinere ulike metoder hos samme pasient. Vi bruker ”mini-invasive” behandlingsmetoder, inkludert endovenøse inngrep, som ikke etterlater arr. Endovenøse inngrep betyr at operasjonene utføres fra innsiden av venene.  Endovenøse laser- og radiofrekvensbehandlinger er de mest anvendte teknikkene for behandling av åreknuter i Europa.


Laseroperasjon av åreknuter


Endovenøs laserbehandling har vært benyttet til behandling av åreknuter siden slutten av 90 tallet, og behandlingen er vel dokumentert, rask og effektiv. Dette er den foretrukne behandlingsmetoden for pasienter som har vedvarende plager på grunn av svikt i de store samlevenene som  vena saphena magna som finnes på innsiden av legger og lår, eller vena Saphena parva som ligger på baksiden av leggen.


Operasjonen utføres i lokalbedøvelse gjennom et innstikk gjennom huden. En elektrode føres inn i venen og plasseres på rett sted ved bruk av ultralyd. Blodåren varmebehandles med laser fra innsiden, slik at den tilstoppes og omdannes til bindevev. Begge bein kan opereres samtidig.


Metoden gir lite ubehag postoperativt, rekonvalesenstiden er kort og man trenger sjeldent sykemelding.


Langtidsstudier med 5-7 års oppfølging viser at resultatene av laserbehandling er like gode eller bedre enn ved tradisjonell kirurgi.


Radiofrekvensbehandling av åreknuter


Endovenøs radiofrekvensbehandling ligner på laserbehandling, men i stedet for laser brukes radiofrekvens til å lukke den ødelagte venen fra innsiden.


Heklenålsteknikk


Når åreknutene er slyngete og ligger overfladisk,  kan de fjernes ved hjelp av heklenålsteknikk, også kalt miktoflebektomi. 


Behandlingen foregår ved at området bedøves og det lages en liten åpning i huden på 1-3 mm. Åreknutene trekkes deretter ut ved hjelp av en instrument som ligner på en heklenål. Bedøvelse som brukes inneholder adrenalin, som gjør at årene krymper sammen og er, dermed, lettere å trekke ut, samt at det forhindrer blødning.


I likhet med både laser- og radiofrekvensbehandling utføres inngrepet ultralydveiledet.


Sklerosering av åreknuter


Behandlingen går ut på at et lokalirriterende stoff sprøytes inn ultralydveiledet inn i åreknuten gjennom en tynn nål. Resultatet er at blodåren ødelegges og klapper sammen.


Injeksjonsbehandling brukes mest ved behandling av tilbakefall etter tidligere behandling.


Steambehandling av åreknuter


Endovenøs steambehandling ligner på laserbehandling, men i stedet for laser brukes damp til å lukke den ødelagte venen fra innsiden.

Limbehandling av åreknuter


Dette er også en endovenøs behandling, men i stedet  for å varmebehandle venen med enten laser, radiofrekvens eller damp, limes blodåren sammen med lim  slik at den tilstoppes.


Stripping


Stripping er en eldre metode for fjerning av åreknuter og blir nå benyttet i mindre grad. Ved denne kirurgi formen fjernes de overflatiske blodårene ved at man lager snitt i lysken og i ankelregionen, trer en streng gjennom blodåren, og drar hele blodåren ut, derav navnet stripping. Teknikken er mindre skånsom.


Forventet resultat


Nesten alle er fornøyde med det kosmetiske resultatet og oppnår symptomlindring ved eventuelle plager.


Ved alle typer behandling er det alltid en risiko for at åreknutene kan komme tilbake etter noen år. Forskning viser at 84-94% av pasienter hadde et vellykket resultat etter laser- , steam- eller radiofrekvensbehandling 3 år etter inngrepet, mens for konvensjonell kirurgi ligger tallet på 78%. Dersom åreknutene kommer tilbake, kan de som regel behandles på nytt, fortrinnsvis med sklerosering.


Tiden etter behandlingen


Det er viktig for oss at du føler deg trygg, og du vil få grundig informasjon fra karkirurgen om det postoperative forløpet og hva du skal være oppmerksom på.


Moderne behandlingsformer som for eksempel laser er skånsomme og det er som regel ikke  behov for sykmelding. Du kan fortsette med vanlige aktiviteter, men må vente med fysisk anstrengelse, inkludert trening, i 1-2 uker.


Det er behov for bruk av kompresjonsstrømper for en kortere periode. Karkirurgen vil informere deg hvilke strømper som skal brukes og hvor lenge.


Vi tilbyr en kontrolltime, inkludert ultralydundersøkelse, til alle pasienter som har vært til behandling hos oss ved behov og du er velkommen til å kontakte oss hvis du har noen spørsmål knyttet til din behandling.

bottom of page