top of page
Hva er gynekologisk laser?

Gynekologisk laser er en laserbehandling av vagina. Behandlingen stimulerer kollagen- og elastinproduksjon, noe som både strammer opp og forbedrer elastisitet og naturlig smøring av vagina. Vulva, som er kvinnens ytre kjønnsorganer, kan også behandles. Behandlingen er ideelt for kvinner som opplever tørre slimhinner i skjeden, kløe, smerter eller ubehag ved samleie, utvidelse av vagina etter fødsel, vannlatingsplager som stressinkontinens eller gjentagende vaginale infeksjoner. Mange kvinner får noen av disse plagene i overgangsalder, andre får problemer allerede etter første barnefødsel. Gynekologisk laser passer for kvinner som ikke ønsker tradisjonell kirurgi eller hormonbehandling, eller hvor man ønsker å avvente med annen konvensjonell behandling. Det er også en bra behandling for kvinner som har hatt bryst- eller underlivskreft  da de ikke kan ha tilførsel av hormonet østrogen.

Shelase

Shelase er en vaginallaserbehandling som kombinerer både en ablative (CO2) og non-ablaitive (GaAS) lasere. Denne teknologien er helt unik  da den tillater bruk av to forskjellige lasere i en og samme behandling. Dette skiller Shelase fra andre vaginal lasere, som f.eks MonaLisaTight og FemiLift, som består av kun en laser type. Shelase ansees som en sikrere alternativ og potensielt mer effektiv behandling sammenlignet med vaginallasere som består av kun en laser type. For deg som pasient betyr det bedre resultater med mindre nedetid, mindre blødning og skorpedannelse og dermed lavere risiko for infeksjoner.

Spørsmål og svar om gynekologisk laser
Kan gynekologisk laser bedre tørrhet i skjeden?

På grunn av mangel på østrogen i forbindelse med enten overgangsalderen eller som følge av behandling for brystkreft, blir slimhinnene i skjeden tynnere og tørrere. Tørre slimhinner i underlivet fører ofte til andre plager som kløe, stikking, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Bakteriell flora i underlivet forandres og både urinveier og underlivet blir mer utsatt for infeksjoner. Plagene fører også ofte til smerter ved samleie. Laseren har effekt på den vaginale slimhinnen ved at den stimulerer produksjonen av kollagen og elastin og bedrer funksjonaliteten til det behandlede området. Slik gjenopprettes tilfredsstillende blodtilførsel, fuktighet og elastisitet.

Kan gynekologisk laser bedre smerter under samleie?

Det finnes en rekke årsaker til smerter ved samleie. Ubehaget fra de fysiologiske endringene knyttet til forandringer i vaginalslimhinnen kan redusere livskvaliteten og påvirke parforholdet, uteblivelse av orgasme og føre til manglende sexlyst hos kvinner. Gynekologisk laser øker fuktproduksjon i vaginalslimhinnen uten bruk av hormoner, og samtidig gir en slimhinneforbedring som dermed kan bedre smerter ved samleie. Naturlige faktorer som aldringsprosess og fødsler fører til at diameteren av skjeden økes med vaginal slapphet til følge. I disse tilfellene er det viktig å vurdere årsaken for å utelukke en involvering av musklene. Vaginal laser tillater behandling i de tilfellene hvor tilstanden skyldes tap av elastisitet og hjelper med å stramme både vagina og området rundt.  Enkelte kvinner forteller også om bedring av orgasme.

Kan gynekologisk laser hjelpe mot urinlekkasje?

Ufrivillig vannlating er et ganske vanlig problem hos kvinner som har født barn, og man antar at ca 30% av norske kvinner er plaget av urinlekkasje. Den vanligste formen av urinlekkasje er stressinkontinens. Tilstanden gir lekkasje med små mengder urin når du hoster, nyser, ler, trener eller gjør andre aktiviteter som øker trykket i magen. De viktigste årsakene til stressinkontinens er fødsler, østrogenmangel og fremfall av skjede eller livmor. Lett til moderat stressinkontinens kan behandles med gynekologisk laser, som blant annet øker tykkelse på vevet i skjeden.

Hvorfor kan gynekologisk laser hjelpe kvinner som har hatt brystkreft?

Kvinner som er operert for brystkreft bruker ofte medisiner som gjør at den vaginale slimhinnen blir tynnere og tørrere. Dette kan bli et stort problem, da vi ikke kan bruke hormoner for å behandle plagene forbundet med dette. Gynekologisk laserbehandling kan imidlertid bygge opp slimhinnen og dermed bedre plagene knyttet til tørrhet i skjeden.

Kan alle kvinner behandles med gynekologisk laser?

Det er viktig med en grundig gynekologisk undersøkelse i forkant av behandlingen.

Kvinner som har kreft eller udiagnostiserte lesjoner i behandlingsområdet, samt de som har gjennomgått stråling samme sted kan ikke behandles.

Graviditet er en absolutt kontraindikasjon, og man bør vente i tre måneder etter en fødsel før man kan ta behandlingen.

Pasienter som har nedsatt sårtilheling og som har en historie med dannelse av keloide arr bør ikke behandles med vaginal laser.

Aktiv infeksjon i behandlingsområdet, som for eksempel herpes, urinveisinfeksjon eller seksuelt overførbare sykdommer, bør behandles først.

Gynekologisk laser behandling

Behandlingstid: 10 - 20 min

Utføres av: Dr. Eichstetter eller Dr. Meløe

Før behandlingen

Det er et krav om at alle kvinner som skal ta gynekologisk laserbehandling, gjennomfører en konsultasjon hos gynekolog med gynekologisk undersøkelse og celleprøve.  Det tar ca 2-4 uker fra du har tatt celleprøve til du kan ta Shelase.

Dersom du er plaget med gjentatte herpesinfeksjoner i behandlingsområdet, vil legen forskrive en forebyggende behandling i tablettform. Dersom du har herpes utbrudd i behandlingsområdet på behandlingsdagen, må dette behandles først.

Hos kvinner som potensielt kan få barn, tar vi en graviditetstest på behandlingsdagen.

Unngå vaginalsamleie, gynekologisk undersøkelse og bruk av gel/smøring i skjeden 2 dager før behandling.

Under behandlingen

Du vil ligge i en gynekologisk stol under denne behandlingen og legen vil føre vaginallaser inn i skjeden. Laseren vil sende ut to typer laserstråler, 1540 nm og 10600 nm,  og en gullbelagt speilhode vil rotere og sørge for at man får dekket hele behandlingsområdet.
Ved fraksjonell laserbehandling deles laserstrålen opp i mange små laserstråler, dette gjør at bare små prikker i huden eller slimhinnen behandles og brennes bort med laseren, mens  deler av huden eller slimhinnen forblir uberørt. Dette gjør at huden eller slimhinnen lettere kan reparere seg selv, og at det dannes ny, frisk hud eller slimhinne under området som er behandlet med laseren.I tillegg stimulerer laseren til dannelse av økt mengde av bindevevsproteinene kollagen og elastin, som gjør vevet mer elastisk og sterkt.

 

Behandlingen kjennes som en vanlig gynekologisk undersøkelse og krever vanligvis ingen bedøvelse fordi vi ikke har smertereseptorer som reagere på varme inne i skjeden.

Ved indikasjon vil man også behandle området rundt vagina. I dette tilfelle vil du få lokalbedøvelse.

Behandlingen utføres av en gynekolog.

Videoen under viser hva som skjer under behandlingen med Shelase, som også heter DivaTight.

Shelase vaginallaser

Shelase vaginallaser

Play Video
Etter behandlingen

De fleste kvinner rapporterer midlertidige og svært milde bivirkninger som rødhet, sporblødning eller hevelse, noe lett sviende ubehag, som vanligvis forsvinner etter en til to dager.

Det er lite “nedetid” forbundet med denne behandlingen.  Behandlingen kan utføres i lunsjen og du kan gå tilbake på jobb etterpå. Du bør derimot unngå hard trening, karbad eller basseng, tampongbruk og vaginalt samleie de første 2-3 dager etter behandling.  

Hvor mange behandlinger trenger jeg?

Noen merker en bedring allerede etter første behandling, men for å oppnå en optimal effekt er det anbefalt å gjennomføre en kur på 3 behandlinger med 4 ukers mellomrom. Deretter er det anbefalt med en enkel vedlikeholdsbehandling hver 6-12 måned, avhengig av graden av symptomer som skal behandles.

 

Skrevet av Dr.Grinde©

bottom of page